Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Nisam kao ostali
Datum objave: 22. listopada, 2022.

Kakvo god bilo čovjekovo ponašanje, kakva god zla čovjek činio, uvijek može pronaći nekoga tko čini još veće zlo i tako sebe opravdati. Alkoholičar će uvijek pronaći još većeg alkoholičara, lopov većeg lopova, krivokletnik još većeg krivokletnika, mešetar u lošim poslovima uvijek će naći goreg od sebe. Slično je i s onima koji nisu vjerni u braku, koji zanemaruju obiteljske i vjerske obveze. Na koncu će svoje pogreške proglašavati beznačajnima. Pa ćemo razmjerno često čuti od “pravih” vjernika da oni ne idu u crkvu dokle god se tamo nalaze takvi i takvi. I onda mjerimo, sudimo, uspoređujemo, prosuđujemo… Igramo se dragog Boga.A evo, Isus u prispodobi sjajno ocrtava takve ljude. Pripovijeda kako su se u hramu našli farizej, onaj koji je nastojao obdržavati sve zapovijedi, i carinik, koji je redovito bio nepošten u ubiranju taksa. Farizej se molio: “Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.”

Zašto bi bila problematična ova molitva? Kao prvo, farizej mjeri i premjerava svoga bližnjega. Onaj carinik jest bio carinik, dakle, vjerojatno grešnik. Međutim, farizej nije mogao proniknuti u njegovo srce, farizej nije mogao znati zašto, kako, u kojim okolnostima i kojim prigodama je taj čovjek griješio. Nikada ne možemo uspoređivati dva čovjeka. Ne znamo sve o njemu, ne znamo kako je odgojen i kojim je napastima bio izložen. Na koncu, tuđa grešnost ili svetost nema utjecaja na moju čestitost. Ja jesam kakav jesam, bez obzira na to kakav bio moj bližnji.

Što je dalje bilo? Pripovijeda dalje Isus: “A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’” Isus zaključuje da je carinik otišao kući opravdan, a ne farizej. To je kao kod pravih športaša: onaj koji uvidi u čemu griješi, to će popraviti. Tako i carinik. Svjestan je svojih grijeha. Kaje se za njih. Zacijelo će se nastojati promijeniti. Zato mu Bog prašta.

Budimo iskreni. Nije da smo neki strašni zločinci i grešnici. Ali, evo, toliko sam puta mogao učiniti dobro, a nije mi se dalo. Toliko puta sam bio tvrdoglav i nepopustljiv, nekorektan na poslu i u prometu … Uvijek je prvi korak da to priznam. Sebi. Pa da to nastojim ispraviti. Vjernik će k tome tražiti oproštenje od Boga. Isus svoju prispodobu završava riječima: “Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.” Mudra je to riječ. Dobro je nad jom zastati.
Zvonko Pažin - arhiva

28.1.2023.

Blago siromasima

21.1.2023.

Ti si radost umnožio

14.1.2023.

Svjetlost narodima

7.1.2023.

Otoci žude

31.12.2022.

Neka te blagoslovi Gospodin

24.12.2022.

Ti si radost umnožio

17.12.2022.

Emanuel

10.12.2022.

Ne tužite se

3.12.2022.

Mladica iz panja

26.11.2022.

Bdijte