Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Na današnji dan prije 110 godina prva projekcija u Uraniji
Datum objave: 19. rujna, 2022.

Na današnji dan, prije točno 110 godina, u novosagrađenoj zgradi kina Urania održana je prva kinoprojekcija. Prvi film projiciran u Uraniji, jednom od najmodernijih kinematografa u Austro-Ugarskoj Monarhiji, zvao se “Mali Karlo kao gentleman”, a nakon njegove projekcije slijedili su filmovi “Smrtni skok” i “Njegova punica”.

Ovaj sjajan kulturno-povijesni podatak dugujemo nevelikom plakatu otisnutom na tankom listu papira, u osječkoj tiskari Julija Pfeifera, a koji se čuva u Zbirci plakata Muzeja Slavonije u Osijeku. Na njemu je u gornjem dijelu rukom zapisano: “I. raspored gor. Gradskog Urania i Kina./Prva predstava bila je 19. rujna 1912.” U osječkim novinama “Narodna obrana” bio je opširno opisan vanjski i unutrašnji izgled kinematografa, a bili su navedeni i svi izvođači pojedinih vrsta radova. Iz novinskog teksta doznajemo da su nacrti i umjetnička izvedba kinematografa djelo talentiranog osječkog arhitekta Viktora Axmanna, da je stolarske radove izvela poznata osječka tvornica namještaja i stolarije Rudolf Kaiser, bravarske Franjo Farkaš, limarske Miroslav Eblinger, ličilačke i soboslikarske Izidor Schrettner, a staklarske Stefan Heim, svi iz Osijeka. Izvedba centralnog grijanja bila je, također patriotski, dodijeljena osječkoj plinari. Parketi su bili nabavljeni u zagrebačkoj tvornici parketa, fajansa za opločenje od Armina Schreinera u Zagrebu, a mozaik od Ivana Marinkovića, također u Zagrebu. Stolci su nabavljeni kod samoborske tvrtke Falzzari, a električni uređaji kupljeni su od tvrtke Payer i drug, iz Karlovca. Gledalište kina bilo je obojeno pompejanskom crvenom bojom, dok je općenito unutrašnjošću kina dominirala zagasito crvena i modra boja, te bijela, a mjestimično je bila upotrijebljena i zlatna boja. Platno za projekcije filmova bilo je visoko sedam, a široko pet metara. Komora za projekcije bila je, zbog iznimno velike opasnosti od požara, izvedena od armiranog betona. Zgrada je crpila električnu energiju iz vlastitog agregata, dok je grijanje bilo na plin. Zgrada je imala ugrađenu tada najmoderniju ventilaciju koja je tlakom zraka neprekidno dovodila u dvoranu svježi zrak bez propuha.

Kopanje zemlje za temelje kina započelo je 1. ožujka 1912. godine, kamen temeljac postavljen je 15. ožujka 1912. godine, a prva kinoprojekcija održana je 19. rujna iste godine. Kino je sagrađeno za točno pola godine, i dandanas, nakon 110 godina postojanja, služi svojoj izvornoj svrsi - projekciji filmova. Arhitekt Viktor Axmann projekte i fotografije netom sagrađenog osječkog kina Urania ubrzo je nakon otvorenja, 19. rujna 1912., poslao u Beč na Prvu internacionalnu kino izložbu za što je dobio prigodnu secesijski oblikovanu diplomu i pripadajuću joj medalju. Oba ova predmeta koja svjedoče o Axmanovom sudjelovanju na velikoj izložbi s projektom i realizacijom kina Urania čuvaju se u Muzeju Slavonije, kao i cjelokupna ostavština osječke slobodnozidarske lože Budnost, koja je kino, osim za zabavu i edukaciju građanstva, gradila i za potrebe svojih ritualnih radova.

Dva dana nakon prve projekcije “Narodna obrana” donosi sljedeći osvrt na novootvoreno kino: “Urania kino u gornjem gradu otpočelo je u četvrtak, 19. rujna kako javismo, svojim predstavama. uvedeno je i u Osijeku, kao što u drugim gradovima, da prikazbe traju in continuo od 6 sati poslije podne do 10 navečer, te iza svake slike mogu gledaoci unići. Nakon druge predstave možemo reći da su slike vrlo jasne i čiste, da nema titranja, kako je običajeno kao loših kinematografa. Dvorana je vrlo udobna, a posebna ciganska glazba zabavlja općinstvo dobrom muzikom...”

Nadalje su u kinu bila priređivana i popularno-znanstvena predavanja za najšire slojeve građanstva. Animiranje publike za dolazak u kino ostvarivalo se redovitim tiskanjem plakata s rasporedom predstava po danima. U Zbirci plakata Muzeja Slavonije sačuvan je znatan broj plakata svih osječkih kinematografa, a osobito kina Urania od najstarijeg plakata, za projekciju 19.09.1912., do zadnjih tiskanih u nakladi kina, 1930-ih godina, nakon čega uz filmove stižu i filmski plakati njihovih producentskih kuća. Od 1913. do 1918. kino Urania tiskalo je plakate dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku, s crtežom zgrade kina prema kojemu, iz svih smjerova, hrle zbigecane osječke gospođe i gospoda zajedno s djecom.

ZBIRKA SLOBODNOZIDARSKIH PREDMETA

Spomenica kamena temeljca čuva se u Muzeju Slavonije

 

Tekst spomenice kamena temeljca, koja se čuva u Zbirci slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije, napisan je na hrvatskom jeziku i glasi:

"Za vladanja Njegova Veličanstva kralja/Franje Josipa I./za banovanja Slavka pl. Cuvaja, načelnikovanja/Konstantina Grafa, pod meštrom sim-/boličke velike lože Ugarske u organizaciji Budimpešta brata Arpada/pl. Bokay-a, pod meštrom potpune i prave lože ´K/ljubavi bližnjega u organizaciji Zagreb brata začasnog meštra S./Bulvana, i njegova zamjenika brata Dr/Adolfa pl. Mihalića je ovaj temeljni kamen/položen./

Gradnjom ovoga "urania i kino"/kazališta dana je mogućnost, da se vruća želja u Osijeku/stanujućih aktivnih članova lože K ljubavi bližnjega u/organizaciji Zagreb, da si sagrade svoj hram, oživotvori./pobudu za gradnju ovoga kazališta dao je brat/Dušan Plavšić iz Zagreba, nacrte i gradnju izveo/je brat arhitekt Viktor Axmann./Gradnjom početo je 1.III.1912./Dne 15.III.1912. potpisaše ovu povelju sva u organizaciji/Osijek stanujuća aktivna braća potpune i prave lože K ljubavi/bližnjega u organizaciji Zagreb, u svojoj radnji pod predsjedanjem/brata Mirka Hermanna u najmljenim pro-/storijama svratišta "Central" u gornjem Osijeku./U organizaciji Osijek 15.III.1912./"

 

U nastavku dokumenta vlastoručno su se potpisali svi, tom svečanom činu, nazočni slobodni zidari koji su stanovali u Osijeku, uz potpis naznačivši svoj slobodnozidarski status: Mirko Herman, majstor, Dr. Mosin Klein, majstor, Viktor Axmann, majstor, Florijan Stanetty, pomoćnik, Dr. Dušan Vranešević, pomoćnik, Géza Szabo, pomoćnik, Josip Haladi-Dietz, učenik, Jani Govorković, učenik, ing. Antun Schmidt, učenik, Emil Plazzeriano, pomoćnik, Stjepan Zsile, pomoćnik, i Ignat Nathan Schulhof, majstor, i jedan nečitko potpisani majstor.

Igra “Mali Karlo kao gentleman”

”Raspored za 19., 20. i 21. rujna 1912./GAUMONT-TJEDAN 7 (najnoviji dogadjaji)./

MALI KARLO KAO GENTLEMAN/(komično)./

SMRTNI SKOK/(velika drama iz artističkog života u 3 čina)./Glavnu ulogu igra glasovita umjetnica Lissi Nebuschka./

NJEGOVA PUNICA/(vesela igra)./

Promjena rasporeda pridržaje se./

Predstave na djelatne dane započimlju u 6 sati na večer, na nedjelje i blagdane u 4 sata po/podne./

ULAZNE CIJENE: Sjedalo na balkonu K 1.40, I. mjesto K 1.20, II. mjesto 80 f, III. mjesto 50 f./Vojnici i djeca plaćaju na djelatne dane polovicu ulaznih cijena./

Ravnateljstvo/Urania i Kino d. dr.”

Axmannu diploma izložbe s medaljom

 

”Ausstellungs=Diplom/mit Medaille/Die/I. Internationale/Kino=Ausstellung/Wien 1912/verlieh/Herrn Victor Axmann/Architekt in Esseg/in Anerkenung verdienstlicher Leistungen auf/dem Gebiete/des Entwurfes u. der Austührung/modernster Urania u. kinotheater/das Ausstellungs=Diplom/mit Medaill./Wien, 24. Oktober 1912.”U slobodnom prijevodu: Diploma izložbe s medaljom 1. međunarodne kinoizložbe u Beču dodijeljena gospodinu arhitektu Viktoru Axmannu u Osijeku, kao priznanje za zaslužena postignuća u području oblikovanja i realizacije najmodernijeg Urania i kinokazališta.

U Beču 24. listopada 1912.