Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Govorković: Dvokatnica u Parku kneza Branimira sa stanovima za najam
Datum objave: 31. svibnja, 2021.

Ugledni osječki ljekarnik, mr. ph. Ivan Govorković, u Osijek se doselio iz Subotice gdje je rođen 1867. godine. Tijekom života u Osijeku u više je navrata mijenjao adresu stanovanja, a najduže se zadržao stanujući u dvokatnoj secesijskoj uglovnici na uglu Županijske i Deszathyčine ulice, u čijem je prostranom centralnom lokalu s ulazom na uglu vodio svoju ljekarnu “Majci Božjoj pomoćnici” utemeljenu 1888. godine. Govorkovići su si 1930. godine odlučili sagraditi kuću na Mažuranićevu vijencu. Ta njihova jednokatna poluugrađena kuća bila je sagrađena već sljedeće, 1931. godine prema nacrtima osječke graditeljske tvrtke u suvlasništvu Franje Dlouhyja i Alberta Fulle. Ljekarnik Ivan Govorković i njegova supruga Irma u toj su kući stanovali u prostranom stanu na prvom katu. Uoči Drugog svjetskog rata odlučili su se sagraditi novu dvokatnu ugrađenu kuću u tada novom dijelu grada, današnjem Parku kneza Branimira. Kuću su podignuli između dvokatnice Schmidt-Stephansky i Schäfer 1940. godine prema projektu graditelja Franje Dlouhyja. Pročelje kuće potpuno je jednostavno u duhu vremena u kojemu je kuća sagrađena, a na svakoj se etaži nalazi po jedan prostrani, za ono vrijeme, funkcionalno organizirani stan. Tri prostrane međusobno povezane sobe, salon, blagovaonica i spavaća soba orijentirane su prema ulici, a veliko predsoblje i cijeli gospodarski trakt s kuhinjom, velikom kupaonicom, dva toaleta, smočnicom i djevojačkom sobom okrenut je k dvorištu i svjetlarniku. U financijskim blagodatima od najamnine triju luksuznih stanova ove novosagrađene kuće Govorkovići nisu dugo uživali. Gospođa Irma umrla je 1941. godine, u vrijeme Drugoga svjetskog rata, nakon čijeg je završetka ubrzo umro, 1947. godine, i ljekarnik Ivan Govorković.

Izgradnjom Govorkovićeve najamne dvokatnice u Parku kneza Branimira te izgradnjom kuće Schuster bio je napokon definiran izgled sjeverne strane novog gornjogradskog uličnog bloka kuća. Taj se blok odlikuje nizovima ugrađenih i poluugrađenih kuća na južnom i sjevernom obodu bloka dok se između tih nizova na zapadnoj i istočnoj strani bloka nižu samostojeće jednokatne vile sagrađene u stilu art dekoa s decentnim naznakama internacionalnog stila, čiji su projektanti uglavnom bili osječki arhitekti i graditelji.

Irma i Ivan Govorković nisu imali djece pa su njihovu imovinu naslijedili bliski prijatelji i rođaci, tako da je dio pokretnog inventara, namještaja, umjetnina, knjiga i osobnih predmeta završio kod nekoliko osječkih obitelji, a dio je prenesen nasljednicima u inozemstvo. Iz oporuke mr. ph. Ivana Govorkovića doznajemo da je biblioteku od dvije tisuće knjiga naslijedio dr. Pál Vigh u Švicarskoj, a dio nasljeđa koji je ostao u Osijeku s vremenom je darom i otkupima postao vlasništvo Muzeja Slavonije.

KOLEKCIJA STAKLA I PLESNIH REDOVA

Iznimno vrijednu i veliku obiteljsku kolekciju stakla, osobito čaša, osječkom Gradskom muzeju, današnjem Muzeju Slavonije, darovao je u ime pokojne supruge Irme ljekarnik Ivan Govorkvić. Muzej je u ljeto 1941. dobio 151 primjerak staklenih čaša, 17 vrčeva od kamenine i dvije stručne knjige o staklu, što nam kazuje da se zbirka popunjavala s osobitom pozornošću. Kako bi kolekcija koju je darovao Muzeju u znak sjećanja na svoju suprugu bila dostojno predstavljena javnosti, ljekarnik je u kolovozu 1941. prilikom predaje darovanih čaša Muzeju darovao i vitrinu u kojoj su se čaše s ponosom čuvale u njihovu salonu na Mažuranićevu vijencu s čijeg se erkera pružao prekrasan pogled na, nekoć besprijekorno hortikulturno uređen i primjereno održavan, Pukovnijski vrt, današnji Park kralja Tomislava. Na vitrini se i danas nalazi prikucana mjedena pločica s kratkom informacijom o donatorici i njezinoj kolekciji koja, prema mišljenju muzejskih stručnjaka, predstavlja pregled oblika, stilova i tehnika izrade stakla tijekom 19. i početka 20. stoljeća, od bidermajera do art dekoa. Osim kolekcije stakla, posebno zanimljivu i vrijednu cjelinu u Muzeju Slavonije predstavlja i kolekcija plesnih redova, uglavnom iz razdoblja historicizma i secesije, koju je gospođa Irma sačuvala s brojnih balova organiziranih od Budimpešte i Beča do Osijeka. U Muzejskom se fundusu čuvaju i portreti ovog bračnog para koji su djelo slikara, Osječanina, Artura Schiffera.