Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Hoće li i u vinkovačkom inkubatoru nastati neki novi Penkala?
Datum objave: 24. siječnja, 2020.
Upravo na današnji dan, 24. siječnja, 1906. godine Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu, koja je po njemu i dobila naziv, a izumio je i onaj držač, knipsu, kojim se penkalo, nalivpero ili kemijska olovka može zakačiti za džep. Taj je Zagrepčanin rođen na području današnje Slovačke, Penkale su poljsko-nizozemskog podrijetla, a u Zagreb se preselio 1900. Tu je 1904. bio imenovan kraljevskim tehničkim nadzornikom. Iako je živio razmjerno kratko, umro je u 51. godini, iza sebe je ostavio 80-ak izuma i inovacija primjenjivih u svakodnevnom životu, industriji, prometu i drugdje.
Termosica, zrakoplov
Patentirao je termos-bocu te rotirajuću četkicu za zube, anodne baterije, lijek protiv reume, prašak za pranje rublja, potom i plavilo, koje je u praonicama rublja zamijenilo do tada korišteno bjelilo, sredstvo za uništavanje gamadi, tekući preparat za impregnaciju željezničkih pragova, manometar, dinamometar, vagonske kočnice, sastav tračnica, mjerilo protoka... Posebno se bavio materijalima za izradu gramofonskih ploča, pa je usavršio masu ebonit iz koje su se ploče lijevale, a patentirao je i gramofonsku iglu produljena vijeka trajanja. Osim toga, izradio je proračune i nacrte turbinskoga kola, helikopterskoga rotora te je patentirao lebdjelicu na zračnom jastuku, mnogo prije no što je prvi takav stroj i izrađen, ostao je upamćen kao konstruktor prvog zrakoplova koji je izrađen i letio u Hrvatskoj.Spominjemo se Penkale jer u Vinkovcima bi se također mogao roditi neki Penkala, doslovce roditi, i to u Poduzetničkom inkubatoru, koji će, kako najavljuju gradski oci, negdje sredinom veljače svečano biti otvoren. Zgrada je završena i u tijeku je opremanje, unutrašnje uređenje, daje se zadnji glanc.Poduzetnički inkubator niknuo je nedaleko od obale Bosuta, na mjestu gdje je nekada bila tzv. općinska vila, gdje su se u vrijeme komunističke vlasti održavali tajni sastanci i terevenke za uži krug provjerenih, a tu je dolazio i drug Tito kada bi posjetio Vinkovce. Projektom je predviđena nova, arhitektonski prilično zanimljivo riješena građevina, gdje je ostavljen i dio “općinske vile”. Dakle, spoj novoga i staroga u arhitekturi, ali i u djelatnosti gdje će, kako najavljuje gradonačelnik Ivan Bosančić, u procesu inkubacije biti pedesetak mladih poduzetnika koji pokreću posao.- Svi oni koji će se baviti poduzetništvom u Poduzetničkom inkubatoru imat će krasan prostor i odličnu priliku razvijati svoje tvrtke u sinergiji s drugim tvrtkama. Osim prostora, inkubator će nuditi i druge usluge kako bi njihove tvrtke rasle, a oni se mogli nesmetano posvetiti razvijanju svojih proizvoda. Tako će, uz plaćene režijske troškove, na raspolaganju imati i knjigovodstvene usluge, usluge pisanja projekata, konzultantske usluge različitog tipa - rekao je gradonačelnik Bosančić ne skrivajući zadovoljstvo i ponos što se uskoro otvara objekt koji će značiti puno za vinkovačko gospodarstvo.
”Bez suvereniteta”
A i ima se čime podičiti jer Poduzetnički inkubator vrijedan je više od 21 milijuna kuna, od čega su 20 milijuna bespovratna sredstva europskih fondova za regionani razvoj. To je kao kada bi netko odnekud došao i svojim novcima sagradio nešto što će biti od velike koristi za Vinkovce i Vinkovčane. I neka mi netko sada kaže kako smo ulaskom u EU izgubili samostalnost, više nismo “svoj na svome”, nama se upravlja iz Bruxellesa i slične, suverenističke ili kakve već bedastoće. Takvima je nabolje odgovoriti činjenicama poput one da je sve što je, primjerice, u Vinkovcima sagrađeno, a nešto vrijedi, nastalo ne za ovih 30 godina samostalne Hrvatske već ranije, kada smo bili nečije sluge, kada se nama upravljalo iz Beča, Pešte ili, božemiprosti, Beograda.U Tehnološkom parku u Vinkovcima, koji već desetak godina radi i ima funkciju poduzetničkog inkubatora, radi sedam-osam mladih poduzetnika sa svojim ekipama i izrađuju kompjutorske igrice, ali projektiraju i za automobilsku industriju, za BMW, primjerice.Zato se prisjećamo Penkale jer zašto se u Podzetničkom inkubatoru ne bi rodio neki ovi Penkala...