Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Sva čuda Dohe i ostale putositnice
Datum objave: 7. prosinca, 2022.
Ljubaznost. Prvo me ona zaprepastila kada sam stupio na tlo glavnog grada Katara. Nisam je očekivao jer su moji prijašnji posjeti Dohi uglavnom bili šokantni u toj papazjaniji naroda, religija i kultura. A onda sam još više otvorio oči kada sam uočio pravi arhitektonski raj i osjećao sam se kao u svemiru! I sve je bilo za fotografiranje, i zgrade i ljudi.

Švedski stol


U Katar se ulazi "digitalno" uz ugrađeni čip u našim putovnicama, pa i ako vam je putovnica puna pečata i viza (kao meni npr.) - nema nikakvih problema. Hrvatski su navijači upotpunili dojam svojim crveno-bijelim rekvizitima i opet sam se prisjetio Rusije i atmosfere koja je tamo vladala. I sada treba dva tjedna živjeti u tom gradu iz znanstveno-fantastičnih filmova u kojem svagdje vise zastave država koje se natječu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu. Već sam prije napisao da se u mnogim medijima moglo svašta pročitati o Kataru, a što je mnoge odbilo od dolaska. Međutim, puno toga nije istina, a u što sam se i sam uvjerio. Naravno da hrana nije toliko skupa ako se ne kupuje u središtu grada i pokraj navijačkih zona i stadiona. Već za stotinjak kuna može se malo dalje od vreve odlično ručati i pritom uživati u desertu i piću. Ako se pak ode desetak kilometara dalje od Dohe u mjesta u kojima su sagrađena naselja za navijače, cijene su još povoljnije. Mnogi naši navijači to odlično znaju iskoristiti, pa se u Hrvatsku vraćaju s punim koferima parfema, kozmetike, ali i cigareta koji se na usputnim aerodromima mogu kupiti dosta povoljno (npr. pakiranje crvenog Marlbora za 150 kuna i "oriđiđi" parfemi ispod svake cijene). Naravno, ako navijači lete izravnim letom Zagreb - Doha, ništa od toga. Aerodromske cijene u Dohi su paprene, treba dobro naplatiti trošak održavanja Svjetskog prvenstva, a ta naplata im odlično ide! Kao akreditirani novinar doista imam neke privilegije koji se previše ne razlikuju od privilegija navijača koji imaju Hayya karticu, ključ za ulazak u Katar. Tako npr. besplatno putujemo gradskim transportom, a iz Međunarodnog medijskog centra imamo organiziranu mrežu linija autobusa prema svim stadionima na kojima su se odigravale utakmice. Sa svakog stadiona lako možemo doći do "baze" - tog istog medijskog centra u kojem imamo sve, od praonice rublja do restorana, trgovina i barova u kojima se toči i pivo koje stoji osam dolara. Možemo npr. kupiti suvenire, napuniti novu Visa karticu kako bismo mogli svagdje trošiti jer svi prihvaćaju samo tu kartičnu kuću, ali i besplatno popiti čaj ili kavu. Ručak poput švedskog stola s neograničenim kušanjem desetaka jela iz cijeloga svijeta i bezalkoholnih pića košta stotinjak kuna, što smatram odličnom cijenom.

Ono što je posebno katastrofalno i na što smo svi već pomalo alergični, to su česte provjere naših akreditacija u koje su ugrađeni čipovi. Specijalni ih policajci očitavaju specijalnim uređajima i tako potvrđuju naš identitet jer što je sigurno - sigurno je!

Poštuju Hrvate


Cijeli je svijet u Kataru i logično je da se o sigurnosti mora voditi računa. Hrvatske novinare kolege iz drugih država posebno poštuju, često ih zovu da daju neke izjave o hrvatskoj reprezentaciji koja također odlično kotira. Pobjeda nad Japanom izazvala je veliku pozornost, pa su nam čak i pljeskali kad smo došli u prostorije u kojima obično obrađujemo fotografije ili pišemo svoje tekstove. Kad sam napisao arhitektonska čuda, također sam mislio i na stadione. Kao što je moskovski metro pravi muzej, tako bi se moglo reći i za osam katarskih stadiona na kojima su se igrale utakmice. Na Lusailu, meni najljepšem, odigrat će se i finalna utakmica između... E, to se još ne zna, ali svi mi imamo svoje favorite, pa se nadam da će i hrvatska vrsta ovaj put biti na tronu. Kako sam u muslimanskoj zemlji, javno konzumiranje alkohola je zabranjeno, ipak se strancima malo progleda kroz prste. Jedna naša seksepilna navijačica uporno krši sve norme ponašanja i nikom ništa! To je dokaz da su ipak liberalniji nego inače, a možda samo sada dok traje prvenstvo. Kasnije se sve vraća na staro. Kako je u Hrvatskoj glavna vijest da je pojeftinilo gorivo, ovdje je litra benzina oko četiri kune, a pola litre piva stotinjak. Svjetsko prvenstvo se zahuktava, Hrvatska i Brazil bruse kopačke, a za sve nas ostale u čudesnoj Dohi - idu dani! A Hrvatskoj ljubazno poželimo da bude u igri sve do finala.