Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Raširimo krila i odletimo što dalje…
Datum objave: 5. svibnja, 2021.
Ljetni optimizam polako ovladava domovinom i sve se to osjeti u zraku. Ta i buregdžiji je drago što će ljeto moći provesti uz roštilj brčkajući noge u Ohridskom jezeru i grickajući domaći kruh namazan višeslojnim uprženim ljutim ajvarom u sjeni Pančićeve omorike. Vesele se i umorne blagajnice narodnih lanaca koje će konačno na more, a i sladoledari koji bi ove godine, kao nekada na motociklu, i bez maski, mogli servisirati slavonska sela finim domaćim sladoledom od svježih jaja i madagaskarske čokolade.
Pelcovanje
U zraku se opet osjeti radost, pojava te divne, slatke, slobode još davno opjevane u našem Dubrovniku. Manipuliranje uvjetima za prelazak granice u doba korone svoj će vrhunac doseći početkom lipnja kada će, pretpostavljam, sve turističke zemlje dopustiti ulazak turistima prema olakšanoj proceduri. Bit će dovoljna i potvrda o pelcovanju, a daj Bože da PCR testovi, kao i oni brzi antigenski, što prije odu u ropotarnicu povijesti. Čak će se i vrijeme ustabiliti, sunce će zauzeti horizont i otjerati hladne dane, a terase bi trebale zaživjeti, pa podići cijene kako dolikuje jednoj turistički etabliranoj državi. U mislima vlasnika kafića već se vrzmaju nevine misli kako je sada vrijeme da zarade sve što su ovih mračnih mjeseci izgubili, crkve se pune vjernicima koji čvrsto stišću zrna krunice, a bolnice odišu mirisom jorgovana, ljubičica i pokošenog sijena. Baš idila!I kada zbrojimo sve te utopijske prizore, doista je krajnje vrijeme da pronađemo svoje daleke ljetne destinacije, jer treba nam odmora i od ljudi i od posla, religioznih susjeda koji kosilicu pale u podne, a pilu uvečer, brutalnih poštara, peluda i prašine, revne prometne policije i nevinih sudaca, politike i lopova, pa i lokalnih izbora koji kucaju na vrata te užasnih programa još užasnijih kandidata punih obećanja s realizacijom od nula posto! Na Instagramu već vidim kako se direktori uspješnih poduzeća brčkaju u Dubaiju, destinaciji u koju je prilično jednostavno doći Qatarom Airwaysom iz Zagreba, i za koju treba samo jedan PCR test, drugi se radi u zračnoj luci u Dubaiju i besplatan je, a hotel s pet zvjezdica s bazenom stoji nevjerojatnih 150 kuna dnevno! Ali nama iskusnijima to baš i nije dovoljno. Dubai me nikada nije posebno oduševio, iako ima svoje draži. U ovo doba tamo je naprosto nemoguće disati, temperature su nepodnošljive, a i već sam pisao o tome da sam jedva čekao neku klimatiziranu autobusnu postaju kako bih došao k sebi. U Dubai se ide jednom, eventualno dvaput, za stalno, ili nikad više! Toliko je još gradova i država koje treba posjetiti da mi za sve njih ne bi bila dovoljna tri života. Već sam pisao o tome da Ryanair ima opasne planove sa Zagrebom, jer su prije nekoliko dana obznanili da imaju planove iz Zagreba, osim već oglašenih destinacija u kojima gravitiraju naši iseljenici, letjeti i prema turističkim odredištima. Zato slobodno i kada dođe Wizzair možemo očekivati i letove u Portugal, Ibizu, Siciliju, Santorini, Sardiniju, Tenerife, Kretu… Naravno, nisu to dugački letovi, ali vesele!A Azija? Iskreno govoreći, baš i nisu neke zelene turističke prognoze, jer većina turističkih država baš i nije spremna za dolazak turista.
Turski danak
Tako, npr. za Kambodžu, pri ulasku trebate provesti 14 dana u karanteni o svom trošku u posebnom hotelu u Phnom Penhu, dvaput se testirati i položiti 2000 USD depozita. Bali posebno volim. Taj indonezijski dragulj planirao sam posjetiti ovoga ljeta, a trenutačno postoji vijest da se otok za turizam planira otvoriti u srpnju. Inače, trenutačno stranci ne mogu putovati u Indoneziju, osim diplomata i poslovnih ljudi. Slično je i s Malezijom, ali je malo drukčije s Tajlandom. Phuket 1. srpnja planiraju otvoriti cijepljenim turistima bez obveze karantene, a detalji još nisu objavljeni. I komunistički Vijetnam je zatvoren za turiste, još od 22. ožujka 2020. Ali u Africi je otvoren Zanzibar i za ulazak nije potreban PCR test, a viza se kupuje odmah pri ulasku na aerodromu. Uz test je lagano i na Maldive, a ako ste cijepljeni i bez testa, ali i u Meksiko uz najpovoljnije aviokarte prema Cancunu. Dolazi zlatno doba za one cijepljene. Tako npr. ako ste cijepljeni s obje doze (odnosno jednom u slučaju Johnsonova cjepiva), od 1. svibnja bez problema možete na Bahame i Barbados, destinacije iz snova. Potrebno je samo da od posljednje doze prođu dva tjedna prije ulaska.Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, pa veliki danak plaća Turska, inače omiljena destinacija naših turista. Tamo je do 17. svibnja sve zatvoreno, osim trgovina s hranom, a ne rade ni restorani ni kavane. Teoretski, turisti mogu putovati i posjećivati muzeje i važna arheološka nalazišta, ali sve to djeluje prilično žalosno! Treba optimistično raširiti krila i odletjeti što dalje od korone i gore nabrojenih užasa. Što prije!