Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Bez Googlea u Kini i bez Facebooka u Iranu
Datum objave: 13. siječnja, 2021.

Nervozno pogledavate svojeg mobilnog ljubimca nakon interkontinentalnog leta u Peking i jedva čekate trenutak kada će se odnekud pojaviti aerodromski Wi-Fi signal kako biste provjerili elektronsku poštu na Gmail računu… Signal se pojavi, ali stranice poštanskog sandučića ipak ostaju prazne jer Google s kineskim vlastima baš nije na ti.

Slično je i s Facebookom, koji je automatski blokiran, a da bi se doskočilo tim jednostavnim problemima u "čudnim" državama, prije dolaska na njihov teritorij treba skinuti neku VPN aplikaciju, jer se slična tamo ne može legalno skinuti. Prije svakog putovanja, malog ili velikog, treba se dobro raspitati o uvjetima života u zemljama koje kanite posjetiti, izraditi plan, promijeniti valutu, kupiti ono čega tamo nema, provjeriti vizu i putovnicu te mogućnost cijepljenja.
Potpuna kontrola
Priznati moram da mi je teško palo to s fejsbučenjem u Kini, jer je veza preko VPN-a ipak lošija, ali bolje išta nego - ništa. I u Rusiji nije uvijek sve išlo glatko, kako bi trebalo. Aplikacije su se znale nekontrolirano rušiti, ali sve je ovisilo o operatoru čija se mobilna mreža koristila. Rusija doista ima službu koja se bavi nadzorom interneta i blokira sve nepoćudne stranice kako bi imala potpunu kontrolu nad protokom informacija, a posebno na javnim mrežama.Doista začuđuje podatak da je u 21. stoljeću, od 2015. godine, više od šezdesetak zemalja blokiralo ili ograničilo pristup društvenim mrežama, a što je bio rezultat studije kompanije Surfshark o privatnosti i sigurnosti na internetu u 185 država. Tako, primjerice, doznajemo da oko tri posto država blokira pristup društvenim mrežama i sve su u Aziji. U Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu i Iranu - blokirani su Facebook i Twitter pa tamo nisu čitali žarke poslanice američkog predsjednika Donalda Trumpa, čiji je račun nedavno obrisan, što osobno ne podržavam! U listopadu 2016. naši su susjedi Crnogorci na izborni dan blokirali WhatsApp i Viber, što se smatra neviđenom glupošću, ali bilo pa prošlo. Blokiranje društvenih mreža karakteristično je za nedemokratske vlade, koje se boje svojih vlastitih građana. Ima tu i političkih zabrana, poput one ukrajinske kada su blokirali ruske društvene mreže i pretraživače nakon aneksije Krima 2017. godine. Rusi su, primjerice, blokirali Telegram jer im potonji nije želio dati podatke o korisnicima, a Bjelorusi su nedavno u jeku predsjedničkih izbora blokirali Twitter. Naravno da moram spomenuti Kubu, zemlju u kojoj sam se zaželio prave Coca-Cole (koja je tamo zabranjena, ali imaju domaću, bljutaviju, inačicu) i njihov nevjerojatno skup pristup internetu, koji se mjeri minutama, a bazne su stanice raspoređene po hotelima i parkovima, u kojima ljudi nerijetko guglaju i fejsbuče cijele noći, a katkad se, hodajući, i sudaraju poput zombija. Kada sam bio na Kubi, i sam sam u park nosio tablet kako bih poslao svježe napisane Putničke svaštarije i nervirao se jer je veza zbog velikog broja korisnika bila jako spora. Vjerujem da i tamo ima blokiranja, ali je uredno radio američki Google i mejl sam lagano provjeravao, unatoč brojnim upozorenjima da provjerim svoj račun i svoje aktivnosti jer se dogodilo neko sumnjivo spajanje iz Havane!?
Na 18. mjestu
A sada ću malo o knjižicama bez kojih ne možemo. Prema najnovijem poznatom Henley Passport Indexu, Japan, Singapur i Njemačka imaju najmoćnije putovnice svijeta. Japanci bez vize mogu u 191, bratski singapurski narod u 190, a Nijemci i Južnokorejci u 189 država. Slijede državljani Italije, Finske, Španjolske, Luksemburga, Danske i Austrije. A kako mi stojimo? Naša putovnica s bugarskom dijeli 18. mjesto ljestvice, a hrvatski državljani mogu bez viza putovati u 171 zemlju. Usporedbe radi, putovnica Slovenije je na 12. mjestu, Srbije na 38., Crne Gore i Makedonije na 45., a BiH na 49. Doista je važno imati jaku putovnicu jer tako štedimo novac i vrijeme, kojih nikada dovoljno!Pitam se, pitam se: Što se zbiva s toliko očekivanim ukidanjem američkih viza za državljane Hrvatske? Iako pompozno najavljivano početkom ove godine, nitko o tome više ne govori. Amerika je trenutno zaokupljena Vikinzima i drugim problemima, a iz našeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova samo muk. Samo da ne bude prema onoj narodnoj: Tresla se brda, rodio se miš!