Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Jesen stiže diko moja
Datum objave: 19. rujna, 2022.
Udarila kiša kad ne treba. Iljadu puta sam kazo da ću divanit samo o veselim temama, ajd probat ću. Tili mi il ne tili, eto nama i jeseni, ne lipe Slavonske. Vrime je to kad bi trebali ubirat plodove s naši njiva. Nakon puno znoja i sekirancije pa ondak suše koja vlada ve godine krenilo se s poslom vađenja repe, trganja kukuruza i drugi proizvoda naše pitome Slavonske grude. Njekad je staro i mlado išlo u njivu, ajd dobro, sad sve rade strojevi, al svakako trebamo to proslavit bez obzira kolkom je rodilo, treba Bogi zafalit i na vo malo. Sad bi u vo vrime moj dado kazo, vraže jedan, ostavi se birtije i snaša, na njivu odma. Spade meni napamet kako u vo vrime divljanja cina nafte treba sepete vrnit u uporabu, a sve kako bi ušparali naftu. Volio bi ja da se to vrime vrati, barem na kratko. Ja bi pridložio da zasjedanje sabora krene nakon što se kukuruzi oberu. Sve bi ja naše zastupnike počero na njive. Kaže mi kamerad Mata, e moj Iva, ondak bi kukuruzi ostali neobrani. Bogemi nebi, naćero bi ja nji sve u šesnajt, mešćim se oni brzo snašli. Nek i oni malo vide čari seljačkog života. Dok vo pišem udari me njeki smij, zamišljaj ja kako naši drmatori pivaju bećerac: “Lipše nam je u saborski klupa, a ne da me klip u glavu lupa!”

Njekad su mlade šokice beruć kukuruz pivale o svom diki i komušanju. Kontam šta bi pivale našim drmatorima? “Moj drmator nasmijan i lip, njega neću, malen mu je klip!” Znaje oni vragovi kazat. Tu nema ljutnje, tako se pivalo. Bilo kako bilo, lipo bi to bilo. Osim što bi ušparali nafte, zdravo bi se i ranili, a još na friškom zraku. To je no što nam priporučaje i naši doktori, a oni su uvik u pravu. Zamišljam ja našeg ministra zdravstva kako piva naj bećarac, a iđe vako: “Alaj volim ja ovu slaninu i nazdravit rakijicu finu!”

Osim taki tema divanile su se razne pripovisti, zadavale zagonetke, e lipa su to bila vrimena. Kad spominjem jeseni, moram lipi moji spomenit i Vinkovačke jeseni koje su završile vog vikenda. Nadam se da ste se nauživali svega noga lipoga što ima Lipa naša, đeci pokazali šta nam ostaviše naši stari.

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!