Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Budućnost bi mogla biti bez finog odreska
Datum objave: 29. listopada, 2022.

Reče ne tako davno slavni irski pisac i dobitnik Nobelove nagrade George Bernard Shaw: “Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani.” A oni koji u toj iskrenoj ljubavi preferiraju meso i ne znaju što im se sprema. Stručnjaci, znanstvenici sa svih mogućih područja, koji su svojim istraživanjima i studijama dokazali kako je meso opasno za opstanak svijeta jer je pogubno za klimu, žele im bitno smanjiti fine odreske na tek male zalogaje.U svijetu se jede sve više mesa, posebno tamo gdje je društvo bogatije, a sada i velika studija UN-a govori o svim mogućim teškim posljedicama za čovječanstvo ako nam se apetiti za mesom bitno ne smanje. Među mnogima, iznosi se zabrinjavajući podatak o silnim emisijama stakleničkih plinova zbog stočarstva. Ono koristi 78 posto svih poljoprivrednih površina na svijetu, te šalje toliku emisiju stakleničkih plinova kao svi štetni plinovi u svjetskom prometu zajedno. A navala na meso ne staje. Dok se šezdesetih godina u svijetu po glavi stanovnika konzumiralo oko 23,1 kg mesa godišnje, danas je to čak 69,5 kg. Prednjače Europljani gdje se za subvencije za stočarstvo i proizvodnju stočne hrane izdvaja čak 32 milijarde eura godišnje. A to je više od polovine cijelog proračuna za poljoprivredu Europe koji teži 58,4 milijarde eura. No ta se slika mora mijenjati jer je cilj EU-a smanjiti udio stakleničkih plinova za 30 posto već do 2030. A uz pomoć Zelenog plana Europa treba do 2050. postati prvi kontinent koji uklanja onoliko emisija CO2 koliko ih proizvodi. Zemlje poput Švedske, Danske, Francuske, Njemačke... već su i zakonski definirale postizanje klimatske neutralnosti.

TRISTO GRAMA TJEDNO


No kako to postići i gdje je tu priča o mesu? Neutralnost stakleničkih plinova mogla bi se ostvariti pod uvjetom kada bi svaka osoba na Zemlji smjela emitirati više od dvije tone CO2eq godišnje, a to je nešto više od količine stakleničkih plinova koju prouzroči prosječan Europljanin konzumacijom mesa. Znači, bez naših navada za bogatim roštiljem, teletinom ispod peke i da ne nabrajamo dalje. Oni koji nude ekološki spas svijetu kažu kako bi do 2050. trebalo konzumirati najviše do 300 grama mesa tjedno. Osim što bi se smanjili staklenički plinovi i popravila klima na Zemlji, ljudi bi postali i zdraviji, tvrde stručnjaci. Sigurni su i da vegetarijanska prehrana može nahraniti stanovništvo. Porcije mesa bi još više smanjila organizacija Greenpeace. Po njima do 2030. valja smanjiti konzumaciju mesa na planetu za 70, a do 2050. za 80 posto. Ono što bi nam ostalo mesnatog na tanjuru bile bi mesnate delicije tek u tragovima. Sve te projekcije podupire struka. Prema podatcima, do 2018. poljoprivredna je industrija smanjila emisije za samo jedan posto! A stočarstvo je zaslužno za 14,5 posto svih emisija stakleničkih plinova koje je izazvao čovjek, među kojima su i metan - 25 puta pogubniji za klimu od ugljičnog dioksida i dušikov oksid pogubniji čak 300 puta. Valja i reći da se oko 87 posto emisija metana i dušikova oksida u stočarstvu oslobađa uzgojem goveda. Za usporedbe, studije su pokazale da je biljna hrana odgovorna za samo 29 posto emisija stakleničkih plinova koji se oslobađaju tijekom proizvodnje hrane, a samo proizvodnja govedine čini oko četvrtine ukupnih globalnih emisija štetnih plinova koji nastaju u procesu proizvodnje hrane.

Znanstvenici su podastrli i podatke koji govore o tome kako svatko od nas može učiniti mnogo u doprinosu klimatskoj krizi ako smanji mesne obroke. Naime, ako se uopće ne jede meso, može se tzv. osobni CO2-otisak smanjiti u svjetskom prosjeku za 1,1 tonu, a u Europi za 1,8 tona CO2eq. Kako bi sve postalo jasnije, recimo da je jedna tona CO2, prema izračunu iz studije nizozemskih znanstvenika, jednaka na primjer kao i 72 putovanja vlakom od Amsterdama do Pariza ili 2,6 ekonomskih letova od Amsterdama do Pariza.

UČINAK STAKLENIKA


Stručnjaci idu i korak dalje i kažu da bi valjalo odustati od govedine, janjetine i ovčetine, jer se tako ostvaruju i neki drugi pozitivni efekti na okoliš i klimu. Sve je objašnjeno nevjerojatnom brojkom da je za proizvodnju tih triju vrsta mesa potrebno čak 116 puta više zemlje nego za, primjerice, uzgoj riže. A kaže se i kako svjetski prehrambeni sustav čini trećinu emisija plinova s učinkom staklenika. Znanost zbog svega nudi silne supstitute za hranu koji imitiraju meso. Mnogi su već i na policama. A svima koji ne mogu bez pravoga mesa možda može pomoći slavni Leonardo da Vinci, koji reče: “Zaista, čovjek je kralj životinja jer njegova brutalnost nadilazi njihovu. Živimo na smrti drugih. Mi smo pogubna bića. Ja sam se od ranog doba odrekao uzimanja mesa.”