Novosti
PREDSJEDNIK RH I MINISTAR ZAJEDNO NA SKUPU

U Francuskoj će u ponedjeljak Hrvatskoj biti predan prvi Rafale
Objavljeno 29. rujna, 2023.
Godišnjica Dana Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) obilježena je u petak na svečanosti na kojoj je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović istaknuo da se za obranu izdvajaju astronomska sredstva i upitao što dobivamo kupnjom skupih aviona.

Osvrnuvši se na izdvajanja za vojnu opremu, rekao je kako će Hrvatsku kupnja korištenih francuskih višenamjenskih zrakoplova Rafale stajati 1,5 milijardi eura s PDV-om, što je gotovo jednako BDP-u Crne Gore. Upitao je kakvu ubojnu moć za to dobivamo u uvjetima izuzetno snažne protuzračne obrane. "Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su pogreškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog susjeda Srbiju, koja nikako da se odluči kome pripada" pita Milanović. Zato je prioritet Hrvatske ono što se događa u regiji i ambicija da se BiH što prije integrira u EU, poručio je predsjednik Republike.

Uz čestitke uz Dan Glavnog stožera OSRH Milanović je istaknuo da ljudima, kako ne bismo ostali bez najsposobnijih i napoduzetnijih mladih ljudi, treba omogućiti da u Hrvatskoj ostvare karijeru.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će Vlada nastaviti poboljšavati standard pripadnika Hrvatske vojske, naglasivši kako je proračun Ministarstva obrane najviši od Domovinskog rata, a iduće godine bit će veći 62,5 milijuna eura u odnosu prema 2023. Najavio je nabavu protuoklopnih vođenih sustava Spike za borbena oklopna vozila Patria, protuoklopnog raketnog sustava RB 90, novih 30 vozila Patria i brodica za zapovjedništvo specijalnih snaga. Istodobno, jača se partnerstvo hrvatskih i američkih specijalnih snaga, provodi se modernizacija radarskog sustava, nadograđuje borbeno-komunikacijski sustav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nabavljaju helikopteri Black Hawk i oklopna vozila Bradley, a kruna svega je nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale. Najavio je kako će u Francuskoj u ponedjeljak Hrvatskoj vojsci biti predan prvi Rafale, čijim se uvođenjem u operativnu uporabu povećava sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osnažuje položaj Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će nakon isporuke preostalih zrakoplova imati najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe, istaknuo je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, naglasio je kako Glavni stožer, uz stalnu brigu o spremnosti Oružanih snaga, mora biti pokretač promjena s ciljem razvoja boljih, modernijih i spremnijih Oružanih snaga. Pred nama je projekt transformiranja GS-a u fleksibilnu i efikasnu organizaciju doraslu sigurnosnim izazovima sutrašnjice, kaže Hranj.

Predsjednik Milanović i ministar Banožić, koji su već dugo u napetim odnosima, prilikom susreta su se i rukovali, a nakon toga su uručena odlikovanja, nagrade i pohvale najistaknutijim pripadnicima OSRH. H
Predsjednik Republike upitao je “što dobivamo kupnjom skupih aviona”, ali se rukovao s ministrom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana