Crna kronika
PROVALNICI I LOPOVI NIKADA NE MIRUJU

Ukradeno 63,4 milijuna eura u dvije godine
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca...

Prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova u protekle su dvije godine u Hrvatskoj prijavljene 36.162 razne vrste krađa, pri čemu je nastala materijalna šteta od gotovo pola milijarde kuna.Prema policijskoj klasifikaciji postoje teške krađe (dogode se pri provalama u objekte) i krađe. "Plijen" lopova u obje vrste krađa, tijekom protekle dvije godine, iznosio je točno 477.730.156 kuna (nešto više od 63,4 milijuna eura). Krade se sve i svašta, od povrća, voća i cvijeća do nakita, novca i automobila.

Neki se lopovi možda izvuku, no većinu kad-tad stigne kazna. Primjerice, vinkovački su policajci dovršili kriminalističko istraživanje krađe novca iz obiteljske kuće u Mirkovcima, koja se dogodila 12. rujna. Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je novac ukrao 43-godišnjak iz Mirkovaca. U njegovu je domu u četvrtak, na temelju sudskog naloga, obavljena pretraga, pri čemu su policajci pronašli i oduzeli gotovo sav novac koji je ukrao 60-godišnjaku. Novac je vraćen vlasniku, a protiv 43-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako bi povećali razinu samozaštitnog ponašanja građana, s ciljem sprječavanja kaznenih djela protiv imovine, građanima su iz policije uputili nekoliko savjeta.

- Preporučujemo da uvijek zaključavate ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućuje da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasna glazba itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati ljestve ili sanduke. Ulazna vrata osigurajte "špijunkom", dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili tvrtku koju navodno zastupa - kažu iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i slično. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

- Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. - lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN-om.. Ako ste provalnika zatekli u stanu, ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan - ističu iz policije.

Sandra Lacić
Uhvatili ga nakon devet mjeseci
Osječki policajci uhvatili su provalnika nakon devet mjeseci potrage. Utvrđena je osnovana sumnja da je 38-godišnjak 24. siječnja u Sisačkoj ulici provalio u obiteljsku kuću, iz koje je ukrao zlatni nakit i tako vlasnika (68) oštetio za oko 1100 eura. Osumnjičen je da je provalio i u kuću 69-godišnjakinje iz koje nije ukrao ništa. Za krađu i računalnu prijevaru osumnjičen je 33-godišnjak. Njega policija sumnjiči da je 27. srpnja sa stola u kafiću ukrao novčanik s osobnim dokumentima, bankovnim karticama i novcem.

Možda ste propustili...