Osijek
USPJEH OSMAŠICE ANE PIROŠ

Učenica iz Čepina ide na Olimpijadu znanja u Tajland
Objavljeno 27. rujna, 2023.
ANA: Uzbuđena sam što ću kao članica hrvatskog tima na Olimpijadu prirodoslovlja

Poznato je da Hrvatska ima niz darovitih učenika koji nas uspješno predstavljaju na Olimpijadama znanja. Međutim, zapažena mjesta na svjetskim natjecanjima iz matematike, informatike i drugih predmeta osvajaju uglavnom učenici iz Zagreba, Splita i drugih dijelova Hrvatske, rijetko kad iz Slavonije.Oskari znanja


Ipak, i mi na istoku Hrvatske imamo darovite učenike čije je znanje prepoznato u svjetskim razmjerima. Jedna od njih je Ana Piroš, učenica 8. razreda OŠ "Vladimir Nazor" iz Čepina. Ana je prošle školske godine osvojila prvo mjesto na dva državna natjecanja, iz biologije i geografije, za taj je uspjeh nagrađena Oskarom znanja, a uz to je i među pet najboljih u Hrvatskoj iz kemije i povijesti.

O tim smo uspjesima marljive učenice iz Čepina već pisali na stranicama Glasa Slavonije, a nedavno smo, na svečanosti u organizaciji Osječko-baranjske županije u Gospodarskom centru (dodjela nagrada izvrsnim učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola OBŽ), od Ilije Pavića, ravnatelja OŠ "Vladimir Nazor" Čepin, čuli ekskluzivnu vijest: "Naša je Ana pozvana na Olimpijadu znanja u Bangkok, glavni grad Tajlanda."

- Radosna sam i iznimno sretna jer sam dobila poziv na međunarodnu Olimpijadu znanja u Bangkok. Riječ je o Olimpijadi iz prirodoslovlja i veoma sam uzbuđena zbog putovanja u tu daleku azijsku zemlju. Rekli su mi da ćemo imati ispite, odnosno testove znanja, ali i praktični dio. Pisat ću testove iz biologije, kemije i fizike te se nadam da će biti uspješno. Već sam se pripremala za kvalifikacijski ispit za Olimpijadu, ali prave pripreme tek sada počinju, jer sam izabrana u hrvatski olimpijski tim - kaže Ana.

Ova je skromna i samozatajna djevojka iznimno marljiva, stoga uopće ne sumnjamo da će se potruditi predstaviti u najboljem svjetlu u dalekoj Aziji.

Oduševljenje pozivom na Olimpijadu nije krila ni prof. Monika Pavić, Anina mentorica iz biologije i kemije, također iz OŠ "Vladimir Nazor" Čepin.

- Jako sam ponosna na Anu. To će biti prekrasno iskustvo, to više što nitko iz Osječko-baranjske županije nije išao na takvo svjetsko natjecanje već godinama. Ana je prekrasna i genijalna djevojčica s kojom je divno raditi. Zanima ju istraživači rad, ona čita, istražuje i meni kao mentorici lijepo je biti dio te priče. Već u petom razredu shvatila sam da je Ana genijalac. Tada sam joj predavala prirodu i vidjela da je Ana drukčija od ostale djece, da je više toga zanima, da želi znati puno više od sadržaja koji se nude djeci te dobi. Jedva sam čekala da dođe u sedmi razred i da joj počnem predavati biologiju, kako bih je mogla pripremati za natjecanja. Ana je prošle godine bila prva na državnom natjecanju iz biologije i tako se rodila mogućnost da može biti dio ekipe koja će sudjelovati na međunarodnoj Olimpijadi u Bangkoku. Olimpijada će se održati u prvom tjednu prosinca, testiranje učenika bilo je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a pripreme s izabranim učenicima obavljat će profesori s PMF-a. Osobno ću u školi pripremati Anu, prenositi joj svoje znanje i pomagati joj da se što bolje pripremi za to važno svjetsko natjecanje - kaže prof. Pavić.

Težak test


Ana je na PMF-u rješavala test znanja kao i zagrebački gimnazijalci koji su bili pozvani na testiranje. Test je bio iz tri predmeta, biologije, kemije i fizike, iznimno je bio težak, jer radi se o gradivu srednje škole, a pisao se 150 minuta, dodaje mentorica.

Pozivom na Olimpijadu znanja zadovoljan je i Stjepan Sušilović, Anin mentor iz geografije, kao i svi učenici i mentori čepinske škole.

Dok organizatori puta u Tajland Ani sređuju putovnicu, vizu i sve ostale formalnosti, zaželimo joj sreću i uspješan nastup na Olimpijadi u Bangkoku.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

TRIBINA - ODAZOVI SE NA ŽIVOT!

Rak debelog crijeva je sedmi uzrok smrti u RH

“KUHAČEVCI” PROSLAVILI 102. DAN ŠKOLE

Publika nije izdržala, skočila je na noge pa zaplesala valcer

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOČEK U TVRĐI

U Novu uz Parni valjak!

2

DVOSTRUKA SVEČANOST U BILJU

Proslava bračnih jubileja i 25. obljetnica povratka

3

TRIBINA - ODAZOVI SE NA ŽIVOT!

Rak debelog crijeva je sedmi uzrok smrti u RH