Kultura
U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU SLATINA

Četiri manifestacija koje će se održati ove jeseni
Objavljeno 27. rujna, 2023.
Publiku očekuju Kazališne večeri, sjajni filmski program i brojna gostovanja

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac održala je javnu prezentaciju programa četiriju manifestacija koje će se do sredine studenoga održati u toj ustanovi pod zajedničkim nazivom "Jesen u Pučkom otvorenom učilištu Slatina". Na predstavljanju programa bio je i gradonačelnik Denis Ostrošić, koji podupire sve programe i time pridonosi uspješnom djelovanju ustanove.Rekordan broj


- Nakon Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini kreću naše kazališne večeri, koje su uspješno vraćene prvom predstavom Kazališta "Leo Srdoč" prošle godine. Zahvaljujem kazalištarcima, Oliveru Jukiću na inicijativi i Pučkom učilištu, koje je prihvatilo suradnju, i drago mi je da sam i ja kao gradonačelnik mogao poduprijeti tu priču, koja nam je svih ovih godina nedostajala. Ono što nam nije nedostajalo jesu programi koji se svake godine sve više razvijaju zahvaljujući ravnateljici, koja nastavlja nuditi Slatinčanima programe za sve dobi i ukuse. Vjerujem da će zainteresirana kazališna i filmska publika u Slatini i okolici uživati u svim pripremljenim programima - rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Ravnateljica Fabric Fabijanac ukratko se osvrnula na ovogodišnje "Ljeto u kinu", rekavši da je ove godine bio rekordan broj filmova i rekordna posjećenost. Projekcije i druge programe kina pod zvijezdama ovoga je ljeta posjetilo 2116 gledatelja, najposjećeniji film bio je Papin Egzorcist, a prema ocjenama publike najbolje je prošao hrvatski film ZG 80, s ocjenom 4,95. Najbolje ocijenjen dječji film bio je "Ljeto kada sam naučila letjeti".

- Na ovaj način dobili smo povratnu informaciju što i kakve filmove naša publika voli, pa ćemo prema tomu za iduće ljeto pokušati usmjeravati naš program.

Budući da je izuzetno dobro bila prihvaćena premijera filma "Dnevnik Pauline P.", uz prisutnost i kazivanja autora i glumaca, POU nastavlja s takvim predstavljanjima djela domaće kinematografije. Već u četvrtak, 28. rujna, bit će slatinska premijera debitantskoga dugometražnog igranog filma redatelja Filipa Herakovića "Pelikan" s filmskom ekipom, a u planu je dovođenje još nekoliko filmova s glumcima i filmskim ekipama.

Ravnateljica Fabric Fabijanac potom je ukratko predstavila sve pripremljene kazališne i filmske predstave. Slatinska mala scena počinje 16. listopada predstavom "Lav koji nije znao pisati" Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a u okviru manifestacije nastupit će još Scena Gorica s predstavom "Gospođica Neću", Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci s predstavom "Postolar i vrag", KD Kazalište Smješko s predstavom "Sve 5" i Kazalište Virovitica s predstavom "Antički underground: Laž, istina i mit".

Pet kazališnih predstava ove godine između 5. listopada i 16. studenoga donose Slatinske kazališne večeri, o kojima je uvodno govorio gradonačelnik Ostrošić. Bit će to predstava "Plivaj i drž‘ glavu iznad vode", koju će izvesti Diletantsko kazalište Pentravci pri Centru za kulturu Trešnjevka, premijera predstave "Tabernakul" Jurice Pavičića u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta "Leo Srdoč" Slatina, koju je predstavio redatelj Oliver Jukić, predstava "Na rivi" u izvedbi Dramskih amatera Murter, Kazalište Lectirum izvest će predstavu "Dekorater", a Kazalište Virovitica predstavit će se predstavom "Alabama".

Novi i stari


Ovogodišnji filmski Randez-vous au Cinema održava se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske, a u kinu Slatina pet besplatnih projekcija francuskih filmova održat će se od 22. do 30. rujna u Art-dvorani. Bit će to animirani film prikladan za osnovne škole "Dilili u Parizu", dokumentarni film "Bar Atlantik", komedija "Godina morskog psa", klasični film "Demoni" i romantična drama "O Joan".

U Art-dvorani kina Slatina od 26. do 29. listopada besplatnim će kinopredstavama biti obilježen Svjetski dan audiovizualne baštine (27. listopada). U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, bit će prikazan film za djecu "Izgubljena olovka" iz 1960. godine i tri filmske uspješnice iz osamdesetih godina: komedija "Servantes iz malog mista" (1982.), melodrama "Oficir s ružom" (1987.) i drama "Glembajevi" (1988.).

Prema riječima ravnateljice Danijele Fabric Fabijanac, kazališne i filmske predstave na programu navedenih manifestacija namijenjene su različitim dobima, od tri pa do iznad sto godina, filmskea projekcije su besplatne, a kazališne se predstave naplaćuju sedam eura za amaterska i deset za profesionalna kazališta.

- Na temelju svega što smo čuli - četiri programa, gostovanja amatera i profesionalnih kazališta te različitih filmova namijenjenih vrtićima, školskoj populaciji i odraslima, od filmskih evergrina iz Hrvatske i Francuske do suvremenih filmova o životu u Hrvatskoj kroz godine - očekujemo jednu lijepu jesen u prostorima Pučkog otvorenog učilišta, našega hrama kulture - zaključio je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Petar Žarković
JUKIĆ O NOVOJ PREDSTAVI
- Predstava “Tabernakul” rađena je prema kratkoj priči Jurice Pavičića, koji opisuje teške sustanarske odnose u situaciji kad jedan inženjer dobiva na korištenje dio stana stare splitske obitelji. To sjeme nepravde, posijano još 1945. godine, buja kroz godine raznim sudovanjima i lošim sustanarskim odnosima, i na kraju kulminira smrću useljenoga, koja otkriva neke tajne – pojasnio je Oliver Jukić, predsjednik Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč” Slatina i redatelj predstave, i najavio novu, ležerniju predstavu slatinskoga kazališta.

Možda ste propustili...

OPUS U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Izložba s više od 200 djela Ivana Meštrovića

NOĆ KAZALIŠTA JE U SUBOTU, 25. STUDENOGA

Slavonske daske koje život znače bit će pune života

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOĆ KAZALIŠTA U DK-U BRANKA MIHALJEVIĆA

Premijera dječjeg “Orašara”, projekta dviju osječkih škola

2

KOST: PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA “UŠKROBLJENI OVRATNICI”

Pjesmama želim potaknuti više empatije i poštovanja među ljudima

3

KONCERT GLAZBENICA U GLAZBENOJ ŠKOLI MILKA KELEMENA

Nastupile Ana Batinica i Elizabeta Adžaga Merčep