Novosti
GRČKA: EUROPSKI UHIDBENI NALOG ZA 10 PRIPADNIKA BBB-A

Jedan u istražnom zatvoru, neki na slobodi, ali ne mogu iz zemlje
Objavljeno 24. rujna, 2023.
Postupajući prema deset europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke, policija je privela devet pripadnika Dinamove navijačke skupine Bad Blue Boysa (BBB) koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u Ateni, nakon kojih su, smatra, pobjegli u Hrvatsku. Petorica su uhićena u petak, a četvorica u subotu. Među njima su navodno i neki istaknuti vođe BBB-a. U tim neredima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

Nakon što im je kod županijskog odvjetnika rečeno što im se stavlja na teret te su se izjasnili o krivnji, u roku od 48 sati uhićeni Bad Blue Boysi idu k sucu istrage. Za jednim se u nedjelju još tragalo. Prva dvojica od devet uhićenih puštena su i do odluke o izručenju brane se sa slobode. Određene su im mjere opreza i ne smiju napuštati zemlju. Za trećeg je pak zatražen istražni zatvor i trebalo je biti održano ročište na Županijskom sudu. Nad osumnjičenicima policija nije provodila kriminalističko istraživanje nego je postupala prema europskom uhidbenom nalogu. Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su ih službe Ravnateljstva policije obavijestile o obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, prema kojima su dužni postupiti. Eventualnu odluku o postupanju sukladno s tom obavijesti, odnosno mogućoj predaji, donose nadležna pravosudna tijela, koja će nastaviti suradnju s grčkima, a Vlada RH će u svom području djelovanja nastaviti poduzimati mjere kako bi našim državljanima bila osigurana sva prava, priopćili su.

Na teret im se stavlja sedam kaznenih djela, a najteže je sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnim ishodom. Kako će od hrvatskog pravosuđa tražiti da ih se ne izruči, pravnu bitku započet će u Hrvatskoj. Ako ih sud odluči izručiti, imaju se pravo žaliti. Ako pristaju na izručenje, u Grčku idu u roku od deset dana. Ako ne, odvjetnici kažu da je rok za izručenje 60 dana, a može se i produžiti.

U Grčkoj su otprije uhićena 102 navijača Dinama, koja u zatvorima čekaju završetak istrage. I.Bošnjak/H
Grčka istraga još nije odgovorila na pitanje tko je ubio navijača u neredima u kolovozu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana