Regija
VELIKE PROSLAVE U GRADIŠTU NEĆE BITI

Dan općine obilježit će samo simbolično
Objavljeno 23. rujna, 2023.
GRADIŠTENa svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog, 4. listopada, Gradište slavi i Dan općine, a ove će godine, doznajemo od načelnika Srećka Papca, obilježavanje biti samo simbolično. Lokalni će ribiči kihati fiš, a bit će priređena i promocija monografije o 100 godina osnutka KUD-a Seljačka Sloga Gradište. "Nikakve velike manifestacije neće biti, to je, kao prvo, veliki trošak, a smatram da u ovim vremenima to baš i nije pametno raditi. Imamo puno važnije i veće potrebe gdje ćemo novac pametnije utrošiti", ustvrdio je. Iako je uobičajena praksa da gradovi i općine u povodu proslave njihova dana organiziraju bogate programe i dovode poznata imena hrvatske glazbene scene, u Gradištu neće biti organiziran nikakav koncert. "To je za mene neracionalno, osobito u sredinama koje u ovim vremenima ne stoje dobro. Mislim da u vremenu oluja, svinjske kuge, loše poljoprivredne proizvodnje, cijena i inflacije treba biti racionalan i realan", zaključuje Papac. Podsjeća da je Gradište teško stradalo u olujnom nevremenu krajem srpnja, kada su nastale velike materijalne štete. Za saniranje posljedica, čišćenje javnih površina i dovođenje u prvobitno stanje Općina je izdvojila 120.000 eura. Priznaje da je, kada je u prvih deset minuta nakon oluje prošao selom, mislio da će trebati i višestruko više, ali srećom nije, iako, dodaje, konačna crta još nije podvučena.

Zanimljivo je napomenuti i to da je Gradište među rijetkim općinama, ako ne i jedina općina u Hrvatskoj koja u povodu proslave Dana općine ne saziva svečane sjednice Općinskog vijeća s brojnim gostima i uzvanicima.

A Srećko Papac (62) jedan je od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Hrvatskoj i već je osmi mandat na čelu Gradišta. U politiku je ušao posve slučajno, 1993. uskočio je da popuni "rupu" na izbornoj listi novoosnovane općine. I od tada već 30 godina uspješno obnaša dužnost načelnika. A hoće li biti u utrci i za 9. mandat – ostaje vidjeti! Sve su opcije otvorene jer ne postoje ograničenja ni brojem godina ni mandata, a povjerenje birača neupitno je. M.L.O.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?