Regija
OPĆINA PUNITOVCI

Ograđuju se od folk-koncerta koji je na crkveni god
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Koncert je to Rade Lackovića, na sv. Mihaela, kada je “kirvaj” u Josipovcu Punitovačkom
PUNITOVCI - Ponovno su nastupi narodnjačkih, (turbo)folk pjevača u fokusu javnosti, ponovno se time bave i razine vlasti, ovaj puta općinske, u Općini Punitovci. Tamošnje Općinsko vijeće na svojoj izvanrednoj sjednici, održanoj u utorak, 19. rujna, jednoglasno je donijelo zaključak da se ograđuje od koncerta Rade Lackovića koji će se održati u društvenom domu u Josipovcu Punitovačkom na dan svetog Mihaela, u petak, 29. rujna, kada je crkveni god, "kirvaj" u tom mjestu.

Inače, Josipovac Puitovački mjesto je s većinskim slovačkim stanovništvom.

Punitovčani su o zaključku svog Općinskog vijeća izdali priopćenje, koje je objavljeno i na službenim općinskim stranicama.

Kako se u njemu navodi, nakon što je organizator krenuo s najavom održavanja Lackovićeva koncerta, dio mještana izrazio je nezadovoljstvo njegovim održavanjem.

- Pritužbe su stigle i od branitelja - kaže načelnik Općinskog vijeća Zdenko Perić i dodaje kako su svi vijećnici, i iz hrvatskih i slovačkih redova, donijeli jedinstven stav o tom koncertu.

- Nismo u startu znali za nj; da se koncert zabranio - bilo bi štete za organizatora, a i ulaznice su u prodaji već 15-ak dana, no zauzet je jedinstven stav da se ubuduće o takvim stvarima unaprijed mora obavijestiti Općinu, odnosno Općinsko vijeće - kaže Perić.

"Za navedeni koncert Općina Punitovci nije izdala suglasnost te ne sudjeluje u organizaciji. Općina smatra da navedeni izvođač u svojim javnim nastupima ne ispoljava negativnosti prema bilo kome, dok na društvenim mrežama pokazuje visok stupanj vjerske i međunacionalne tolerancije. Ipak, Općina Punitovci smatra da turbofolk kao glazba nije primjerena za javno izvođenje u društvenim domovima koji su u vlasništvu Općine te neće zabraniti koncert, ali se pozivaju njegovi organizatori da poduzmu sve mjere i radnje kako bi koncert prošao u skladu sa zakonskim odredbama, a sve mještane i goste na dostojanstvo i mirnoću", navodi se u priopćenju. Nakon internetske pretrage, navodi se kako je Rade Lacković srpski pjevač narodne i folk-glazbe.

Perić kaže da je organizator koncerta jedan ugostitelj kojem su društveni dom iznajmili vatrogasci.

- Možda je više posrijedi njihovo neiskustvo, mladost u tome, trebali su prije toga porazgovarati sa starijima koliko je jedan takav događaj primjeren za crkveni god - kaže Perić i dodaje kako je vlasnik društvenog doma Općina, koja ga je vatrogascima dala na upravljanje, a oni ga za potrebe koncerta iznajmili ugostitelju.

"Ovim putem upozoravaju se sve udruge i privatne osobe da ubuduće ovakve događaje, a koji bi se održavali u društvenim prostorima i na javnim površinama, prethodno koordiniraju s općinskim tijelima", stoji u priopćenju.

- Jer to nije privatna zabava, nego javni skup - poručuje Zdenko Perić.

Suzana Župan
”Glazba treba imati svoje mjesto i vrijeme”
Općinsko vijeće u svom stavu navodi se i kako u Općini Punitovci glazba nije zabranjena, no da ona “treba imati svoje mjesto i vrijeme, a da se nacionalni praznici i vjerski blagdani trebaju obilježiti u skladu s kulturnim, vjerskim i tradicijskim nasljeđem hrvatskog i slovačkog naroda”.

Možda ste propustili...

U SJEĆANJE NA MARIJA, MARION-ANGELICU I GORDANU

Sportske igre hrvatskih branitelja

PRVA, MEĐUNARODNA, INTERDISCIPLINARNA

Konferencija Kontinentalna Hrvatska

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela