Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Uz građane Osijeka sudjelovao i izraelski veleposlanik Koren
Objavljeno 22. rujna, 2023.
U sklopu Mjeseca židovske kulture Osječani i gosti grada na Dravi ponovno su imali priliku prošetati s Tomislavom Vukovićem u turi nazvanoj "Tragovima (ne)tolerancije". Kao što naziv sugerira, ova tura obuhvatila je razdoblja suživota Židova s ostalim etničkim zajednicama Osijeka, ali i razdoblja sukoba, progona i kontroverznih odluka. Sudionici su mogli doznati koliko je antisemitizam bio prisutan i prije Drugog svjetskog rata, koliko je fašističkih pokreta djelovalo u Osijeku 1941. i u kakvom su međusobnom odnosu oni bili. Sudionici su sa svojim vodičem, nakon okupljanja na Trgu Vatroslava Lisinskog, obišli desetak lokacija a obilazak se završio u Parku Oskara Nemona ispred zgrade Židovske općine.

Ovaj je put u ovoj zanimljivoj turi prošetao i veleposlanik Izraela, Nj. Eksc. Gary Koren. Uz mnoštvo građana, turi su se priključili i učenici OŠ "Mladost" i "August Šenoa". Tijekom Mjeseca židovske kulture svi zainteresirani mogu kroz VR sadržaj u kinu Urania upoznati Izrael. Za to imate još nekoliko dana, do 30. rujna svaki dan od 16 do 20 sati. U srijedu je Izrael, ali i Hrvatsku, kroz VR sadržaj upoznao i veleposlanik Izraela, Nj. Eksc. Gary Koren.

Ranije ovog tjedna u prostorijama Židovske općine Osijek održana je i likovna radionica naziva "Sjećanje" pod vodstvom kustosice Muzeja likovnih umjetnosti Kristine Delalić-Vetengl. Nakon zanimljive radionice na kojoj su polaznice slikale portrete njima dragih osoba po sjećanju, spontano je organizirano malo predavanje o judaizmu i posjeta sinagogi. U Vinogradcima je održana vesela radionica - učenici OŠ Ivana Kukuljevića su s učiteljicom Melitom Vujičić izrađivali hamse. Druga je radionica održana jučer u Gradskoj knjižnici Belišće, gdje će dječji radovi biti izloženi od subote, 23. rujna.

U petak, 22. rujna u Židovskoj općini Osijek u 18 sati bit će održano predavanje "Moje sjećanje na Žani Lebl", o novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog podrijetla koja je preživjela nacistički radni logor, ali i Titov otok strave - Goli otok. U rujnu 1954. odselila se u Izrael. Nekoliko godina prije smrti posjetila je Goli otok, na kojem je prepoznala bunar koji je zajedno s drugim zatvorenicama gradila. Umrla je u Tel Avivu 20. listopada 2009. O Ženi Lebl govorit će njezina nećakinja Ana Lebl, predsjednica Židovske općine Split, u razgovoru s judaisticom Paulom Rem.

U subotu, 23. rujna, u 17 sati, u Palači Gutmann u Belišću održat će se program "Memento i hommage Židovima Belišća". Organizator je Grad Belišće uz podršku Židovske općine Osijek. T.Kvorka
Možda ste propustili...

TRODNEVNI PROGRAM KONCERTNE DVORANE KRAJEM PROSINCA

Lisinski slavi svoj 50. rođendan

OGRANAK MATICE HRVATSKE ORAHOVICA

Ivan Grgurić Orahovicu je volio na poseban način

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista