Ekonomija
ODRŽIVO KORIŠTENJE PRIRODNIH RESURSA

RH je u Uniji prva po biološkoj raznolikosti
Objavljeno 22. rujna, 2023.
U Sabornici se u ponedjeljak, 25. rujna 2023., održava međuparlamentarna konferencija o "Doprinosu nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike". Konferenciju će otvoriti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski obratit će se videoporukom. Konferencija je organizirana na inicijativu predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, a riječ je o prvoj konferenciji bez papira koju organizira Hrvatski sabor kako bi na taj način dao doprinos smanjenju ugljičnog otiska.

Cilj konferencije su analiza i sagledavanje važnosti i vrijednosti instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike i utjecaja koji ta politika ima na konkurentnost poljoprivrede država članica, očuvanje ruralnih područja, generacijsku obnovu i održivo korištenje prirodnih resursa. Stoga će se u okviru međuparlamentarne konferencije, na kojoj sudjeluje 21 izaslanstvo iz 19 parlamenata Europske unije i država s Alpe-Adria-Dunav područja, raspravljati o izazovima i mogućnostima Zajedničke poljoprivredne politike, Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama te o inicijativama nacionalnih parlamenata kojima je cilj unaprjeđenje instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike.

– Želimo skrenuti pozornost na važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u donošenje odluka koje se tiču poljoprivrede. Naime, 40 posto europskog proračuna izdvaja se za poljoprivredu, a poljoprivreda je suočena s brojnim izazovima klimatskih promjena i elementarnih nepogoda. Zato poljoprivrednike treba uključiti u donošenje odluka - rekla je Petir. Nakon donošenja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama u Saboru, Petir će podršku za tu inicijativu tražiti i u zemljama u okruženju. – Hrvatska (RH) je zemlja slobodna od GMO-a, želimo da takav pristup zauzmu i naši susjedi i cijela Europska unija, jer nije dovoljno da štitimo samo sebe nego je potrebno da ta zaštita bude puno šire postavljena - istaknula je Petir i dodala kako je Hrvatska u Uniji prva po biološkoj raznolikosti i s najvećim potencijalom za razvoj biogospodarstva.Z.R.
Možda ste propustili...

NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA

Cijene nafte pale za oko dva posto

UGROŽENA KONKURENTNOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Polovina kompanija teško pronalazi radnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIGURANA DODATNA SREDSTVA

Prazne kuće u ruralnim područjima staviti u funkciju stanovanja

2

“OTROVANJA PČELINJIH ZAJEDNICA”

Potrebne snažnije kontrole na terenu

3

NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA

Cijene nafte pale za oko dva posto