TvObzor
OBITELJSKA DRAMA “KOLIBRIĆ” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Dirljiva antologija života jedne obitelji
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Radosti, boli i neuroze isprepleću se s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije

Veliki uspjeh u talijanskim kinima doživio je “Kolibrić” (“Il colibrì”), najnoviji uradak višestruko nagrađivane redateljice Francesce Archibugi. Obiteljska drama, snimljena prema istoimenom bestseleru Sandra Veronesija, postala je jednim od najhvaljenijih filmova godine. Knjigu je lani u nas izdala nakladnička kuća Ljevak, a njezina filmska adaptacija sada je zaigrala u kinima diljem Hrvatske.Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi glavni protagonist filma Marco Carrera. Priča je to čija se radnja proteže na čak 60 godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepleću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najvažnije držati se zajedno te prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima.


Glavne su uloge ostvarili vrhunski talijanski glumac Pierfrancesco Favino, poznata francuska glumica Bérénice Bejo, inače nominirana za prestižnu nagradu Oscar za film Umjetnik te cijenjeni talijanski redatelj Nanni Moretti u jednom od svojih rijetkih glumačkih istupa u naslovima koje on nije režirao.

- Već 30 godina poznajem Sandra Veronesija kao autora, a ovaj sam roman pročitala prvog dana kad je objavljen. To je knjiga koja me iznimno uznemirila, a na njezinu filmsku adaptaciju nagovorio me je upravo Veronesi. Istovremeno sam bila ponosna i uplašena jer sam dobila dojam da je riječ o djelu sposobnom dirnuti sve one teme koje su mi iznimno bliske osobno; bila je to knjiga kao da sam ju ja napisala, ali naravno puno kvalitetnije - izjavila je redateljica Archibugi.

Talijanski esejist, romanopisac i novinar Sandro Veronesi postao je tek drugim autorom u povijesti koji je uspio dva puta osvojiti najprestižniju talijansku književnu nagradu - Stregu. Prvi put ostvojio ju je za roman “Tihi kaos”, a drugi put upravo za “Kolibrića”. Zanimljivo je da su obje knjige ekranizirane u uspješne filmove, a za novo ostvarenje Veronesi kaže: “Priča napreduje kroz jačinu prisjećanja glavnog lika pa kao gledatelji skačemo iz jednog razdoblja u drugo, iz jedne ere u drugu. No u kinematografiji to zna biti iznimno riskantno, zbog toga što takav oblik naracije može izazvati skepsu. Ispričati našu priču kronološki bilo bi puno lakše, možda i logično, ali značilo bi na neki način izdati duh romana”.

Jednu od glavnih uloga ostvario je i već spomenuti ugledni talijanski redatelj Nanni Moretti, koji tumači lik psihoanalitičara Danielea Carradorija: “Sjajno je bilo što sam isključivo i samo glumac. Bio je ovo šesti put u 30 godina da me Francesca pozvala da glumim jednu od uloga u njezinu filmu i u nekom sam trenutku morao pristati”, prisjeća se Moretti te dodaje: “Knjiga je prekrasna, a i moj lik također.”

Uz izvrsne glumačke nastupe, kvalitetnu režiju, vrlo dobre kritike te činjenicu da je postao jednim od najgledanijih talijanskih filmova posljednjih godina, “Kolibrić” je djelo koje izaziva pozornost i u kojem će uživati različite generacije. D.M.
Možda ste propustili...

POVRATAK HVALJENOG BRITANSKOG DUA

Sleaford Mods novo pojačanje INmusica

BIT ĆE PODIJELJENA U DVA DIJELA

“Plava krv” završava s 14. sezonom

PRVIJENAC JEDNOG OD OMILJENIH DOMAĆIH MLADIH KANTAUTORA

Everyday View debitantski je album Filipa Rudana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova