Mozaik
IZLOŽBA O 30. OBLJETNICI ŽUPANIJE

”30 naj”: Fotografije predstavljaju ljude, identitet i nasljeđe
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Prikazuju vrijedne, marljive ljude koji žive i rade na ovom području - od Drave do Papuka, od Kladara do Stare Jošave

Nakon jedinstvene "fasadne" izložbe fotografija slatinskih motiva Roberta Turkalja pod nazivom "Slatinska digitalna razglednica" iz 2021. godine, u Slatini je ponovno postavljena jedna "ulična" izložba fotografija. Naime, u povodu 30. obljetnice Virovitičko-podravske županije u samostalnoj Hrvatskoj, izložbom "30 naj" predstavila je Županija svoje posebnosti u prvih 30 godina virovitičkoj, a sada i slatinskoj javnosti.Glumci, sportaši...


Oko glazbenog paviljona u Parku 136. slatinske brigade postavljeno je 30 fotografija koje "predstavljaju identitet, tradiciju, naše povijesno nasljeđe, ali prije svega vrijedne, marljive ljude koji žive i rade na ovom području - od Drave do Papuka, od Kladara do Stare Jošave". Na uvodnom panou stoji zahvala "svima njima, ali i svima koji su stvarajući Virovitičko-podravsku županiju, diljem svijeta pronoseći ime svoje općine, grada i županije, stvarali i bolju Hrvatsku".

Autori su izložbe procijenili da su mjesto na ovoj izložbi zaslužili glumci virovitičkoga kazališnog ansambla Blanka Bart i Draško Zidar, atletski juniorski prvak Europe Marino Bloudek, rendžer i trener borilačkih vještina Stjepan Gal, dvostruki pobjednik natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH Ivan Gerenčir, najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek, višestruka prvakinja Hrvatske i višegodišnja najbolja sportašica Virovitičko-podravske županije Mirna Šenjug Novak, europska i svjetska U-17 prvakinja u hrvanju Veronika Vilk, najznačajniji glazbeni brend Virovitice i Virovitičko-podravske županije Vatra, te vatrogasna desetina DVD-a Turnašica "Biseri".

Identitet Županije predstavljaju također i ustanove, među njima Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, Gradski muzej Virovitica, Manastir sv. Nikole nedaleko od Orahovice kao jedini primjer arhitekture tzv. moravske škole na području Slavonije, marijansko Svetište Gospe Voćinske u Voćinu kao najposjećenije hodočasničko mjesto u ovom dijelu Slavonije, Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici kao jedini centar za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Veleučilište u Virovitici s uvjetima za studiranje među najboljima u državi, i Geo-infocentar u Voćinu koji bilježi rekordnu posjećenost turista u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Velika događanja


Zastupljene manifestacije su Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo u Virovitiici, Festival "Pjesme Podravine i Podravlja" u Pitomači i glazbeni festival Ferragosto Jam u Orahovici, zatim Klopotec kao jedinstvena turistička atrakcija, duhan kao kultura koja je othranila generacije i kamilica kao najkvalitetnija takva biljka na svijetu.

Nezaobilazne su i prirodne ljepote, zaštićeni dijelovi prirode i spomenici. Tu je rijeka Drava, nazvana Europskom Amazonom, Križnica kao jedini naseljeni dravski otok, Papuk kao jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalne Hrvatske, Rupnica kao prvi geološki spomenik u Hrvatskoj, Ružica grad kao najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji, Sekulinačke planine kao posebni zaštićeni rezervat šumske vegetacije te slatinska sekvoja kao Hrvatsko stablo 2021. godine, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture i jedini zaštićeni primjerak te vrste u Hrvatskoj.

Najveći dio, čak 29, fotografija potpisuje Kristijan Toplak, a jednu Maks Luka Šenjug. Na svakoj fotografiji nalazi se QR kod, koji vodi na službenu stranicu Virovitičko-podravske županije s opisom fotografije.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana