Dome slatki dome
TEST: EINHELL GC-DP 9040 N

Pumpa koja će dobro doći u svakoj prilici
Objavljeno 31. kolovoza, 2023.
Već sam pogled na izlazne specifikacije uređaja daje nagovijestiti kako ova pumpa nudi ozbiljne performanse
Kiša je u mnogim dijelovima Lijepe Naše prouzročila brojne nedaće. Jesen će brzo doći, a s njom, očekivano, i kišna razdoblja. Gledati bespomoćno u vodu koja navire nije nimalo ugodno, stoga je za svaku priliku preporučljivo kod kuće imati jednu snažnu pumpu, a model Einhell GC-DP 9040 N čini nam se kao jedan od najboljih izbora. Einhell GC-DP 9040 N potopna je pumpa za prljavu vodu. Naravno, ništa vas ne sprječava rabiti ju i za čistu vodu, no zahvaljujući namjeni za prljavu vodu ovu pumpu možete primijeniti praktično u svakoj prilici. Građevinske jame poplavljene zbog kiše ili podzemnih voda, podrumi, garaže, bazeni, vrtna jezera, spremnici vode i kišnice - sve su to mjesta u kojima će se Einhell GC-DP 9040 N potopna pumpa osjećati kao kod kuće. Kako bi bila sposobna raditi u tako izazovnim uvjetima, Einhell je ovu pumpu izradio robusno i poslovično za Einhell alate – kvalitetno. Tako je pumpa kriptične oznake GC-DP 9040 N izrađena od kvalitetne plastike, otporne na udarce, a dodatno tijelo same pumpe zaštićeno je plaštom od nehrđajućeg čelika.


Za dugi životni vijek brtva na osovini lopatica i elektromotora izrađena je od keramike i gume. Pri usisu vode pumpa može podnijeti i strane čestice. Umanjenicu "čestice" možemo shvatiti uvjetno, jer pumpa može usisati i izbaciti strana tijela promjera čak 40 mm. Kamenje i druge krute tvari koje često možemo naći u građevinskim jamama ili vrtnim jezerima, a koje se mogu naći na putu pumpi tako neće biti prepreka za neometan rad. Preporučeno izlazno crijevo trebalo bi biti 2" (50 mm), što odgovara standardnom vatrogasnom crijevu, a tu je i G1 ½" (oko 47,8 mm) muški navoj za eventualno spajanje PEHD (alkaten) crijeva s pomoću navoja. Koljeno je izvedeno pod kutom od 90°, a spoj je G2" (oko 59,6 mm) muški navoj x G2" (cca 59,6 mm) muški navoj. Već sam pogled na izlazne specifikacije daje nagovijestiti kako pumpa nudi ozbiljne performanse. Naime, deklarirani protok iznosi visokih 22 kubika (22.000 litara) vode na sat. Iako nismo imali toliko vode za testiranje te performanse, pumpu smo isprobali na spremniku vode kapaciteta oko 7 m³, koji je ispraznila za kakvih 20 minuta, što odgovara deklariranim navodima. Kad smo kod brojki, pumpa za rad ima snažan elektromotor, snage čak 900 W, a vodu će izvući na visinu od čak devet metara, uz maksimalnu dubinu zarona od sedam metara.
 
Marin REŽIĆ
Plovni prekidač
Plovni prekidač moguće je ručno podesiti na željenu visinu prekida ili ga postaviti u položaj za uvijek uključenu pumpu, ako poželimo usisati vodu gotovo do kraja. Cijena ove pumpe je oko 140 eura, što, s obzirom na kvalitetu izrade, mogućnosti i performanse, možemo smatrati više no fer. Zaboravite na male, nepouzdane i pumpe upitne kvalitete. U trenutku kada vam je pumpa potrebna, treba vam i alat na koji se možete osloniti, a Einhell GC-DP 9040 N to svakako jest.

Možda ste propustili...

DIZAJN: NOVA VRSTA KOMFORA

Topao stil bez suvišnih detalja

IZLOŽBE PASA SLAVONIJA DOG SHOWS 2023

Osječke izložbe svake su godine sve bolje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana