Regija
U TRAVNJU I SVIBNJU

Dravsku priču i Križnicu obišlo je 3200 posjetitelja
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Većina posjećuje Dravsku priču, no gostima je sve atraktivnija i netaknuta priroda Križnice

U travnju i svibnju dvije turističke destinacije Virovitičko-podravske županije, Dravsku priču i Centar za posjetitelje Križnica, vidjelo je 3200 posjetitelja. Veći dio tih posjeta odnosi se na Dravsku priču, ali Križnica, koja je nedavno otvorila vrata posjetiteljima, turistički je boom. Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu modernog vidikovca...Za upravljanje obama objektima zadužena je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Ravnateljica te ustanove, Tatjana Arnold Sabo, ističe kako su "puni do kraja školske godine".

- Ne radimo samo ponedjeljkom, a od utorka do nedjelje na raspolaganju smo svima koji žele vidjeti i upoznati zaštićene dijelove Virovitičko-podravske županije uz rijeku Dravu. Trenutačno do kraja školske godine imamo rezervirane sve termine. U oba centra prezentiramo iznimnu, biološki raznoliku, vrijednu i očuvanu prirodu naše županije – ističe Sabo.

Najvećim su dijelom to organizirani školski posjeti. A u Dravskoj priči može se doživjeti sve ono po čemu je ovaj dio Virovitičko-podravske županije, koji se prostire uz UNESCO zaštićeni dio Drave, poseban. Tu je laboratorij, dabrov brlog, zanimljiv interaktivan sadržaj. Kad se iziđe iz labirinta pokraj kojeg je ljekovito bilje, mogu se okusiti domaće jagode, ali i vidjeti prihvatilište za rode, u kojem je ove godine prvi put zabilježen pomladak.

- Imamo tri male rode koje su se izlegle u prihvatilištu – kaže Sabo.

Ta dva centra izgrađena su europskim sredstvima te uz potporu resornih ministarstva, Vlade RH, Virovitičko-podravske županije i općina na kojima se nalaze, Pitomače i Čađavice.

- Virovitičko-podravska županija definitivno je prepoznatljiva u jednom inovativnom načinu interpretacije svojih zaštićenih dijelova prirode. Tu je Geo info centar u Voćinu, EPI centar Sekvoja u Slatini, a u toj priči Dravska priča i Centar za posjetitelje Križnica imaju posebno mjesto. Sve to pridonosi i gospodarskom razvoju ovoga kraja, ali i očuvanju prirode u ovom našem području. Sa svim ovim projektima postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Tome u prilog idu i brojne nagrade koje stižu na naše adrese i povećan broj dolazaka turista, a sve je to dokaz da radimo dobar posao – istaknuo je župan Igor Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
Prijavljen projekt “Drava kao nadahnuće”
I Dravska priča i Križnica dobit će svoju nadogradnju. Naime, zajedno s partnerima, Virovitičko-podravskom županijom, Općinom Pitomača i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije prijavljen je projekt “Drava kao nadahnuće”, u kojem će se oba centra, i Dravsku priču i Križnicu, dignuti na još višu razinu s novim sadržajima i za buduće dolaske turista u ovaj dio Hrvatske.

Možda ste propustili...

FORTENOVA GRUPA PROIZVODI 15 % RH VINA

Belje u berbi s novim kombajnom za grožđe

NAKON IZGRADNJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENE SVEĆENIKE

Bivši Svećenički prenamijenjen je - postao je Kuća duhovnih susreta

U SKLOPU NAJVEĆEG GRADSKOG PROJEKTA JE I OPREMA KOJA JAČA TURISTIČKU PONUDU

Buggyji - nova atrakcija za turiste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAPRIKAFEST PROMOCIJA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA

Lug - dom najbolje mljevene
paprike na kugli zemaljskoj

2

UDRUGA “SPRETNE I SRETNE”

Na 6. "Baranjskoj už'ni"
goste dočekalo 40-ak vrsta jela

3

OD 1. LISTOPADA PROMJENE NA ČELU ŽURE

Tin Dogan novi je direktor Županjske razvojne agencije