Zdravlje
TRIBINA: VRŠNJAČKO NASILJE

Prevencija nasilja u obliku radionica
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Vršnjačko nasilje dovodi mlade u stanje tjeskobe i stresa, koji su prijetnja mentalnom zdravlju

Model prevencije vršnjačkog nasilja razvijen u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, uspješno se primjenjuje u školama, što pokazuje i tribina o prevenciji nasilja održana u Osnovnoj školi "Davorin Trstenjak" u Čađavici.Slikovnice


Naime, u posljednje vrijeme u našoj zemlji, ali i u okruženju, događaju se izrazito nasilni incidenti i nemili događaji kojih su sudionici djeca i mladi, nerijetko i u samim školama. Prof. Sniša Brlas iz Zavoda, koji je i održao spomenutu tribinu, upozorava da ovako izraženi oblici vršnjačkog nasilja mogu ugroziti zdravlje, a, nažalost, mogu oduzeti i život.

– Osim toga, ako i nema tako izraženog stradavanja, nasilje mlade dovodi u stanje tjeskobe i stresa koji su velika prijetnja njihovu mentalnom zdravlju. Ponekad je nasilje povezano i sa zloporabom različitih sredstava ovisnosti (droge, alkohola, cigareta i ostalih), bilo da je nasilje oblik ponašanja mladih koji slijedi nakon uzimanja ovih sredstava, bilo da je nasilje uzrok ili neposredni povod takvom rizičnom ponašanju.

Prof. Brlas ističe da je prevencija i suzbijanje vršnjačkog nasilja stoga posredno i prevencija ovisnosti, ali je i oblik skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

– Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije prije više od desetljeća razvio je model prevencije vršnjačkog nasilja u obliku radionica koje se od 2010. godine provode u školama i u okviru kojih djeca i mladi uče prepoznavati raznolike oblike nasilja. Usto uče i vještine nenasilnog rješavanja problema te se ohrabruju u poduzimanju mjera (samo)zaštite u slučaju pojave nasilja. U tu svrhu u Zavodu su kreirane i publikacije za djecu i mlade: vodič za mlade pod nazivom "Kroz život bez nasilja - deset protunasilnih poruka" te slikovnica za djecu "Pružam ti ruku", koji se besplatno dijele učenicima. Riječ je o interaktivnom pristupu jer su učenici aktivni sudionici procesa uz pomoć vodiča i slikovnice koji su metodički i didaktički oblikovani tako da se na odgovarajući i dobno primjeren način obraćaju djeci i mladima - kaže prof. Brlas.

Dobra praksa


Suradnja Zavoda i škola u Virovitičko-podravskoj županiji traje već godinama, a kao primjer dobre prakse prepoznata je i izvan granica županije, pa stručnjaci Zavoda na poziv škola provode ove radionice i u susjednim županijama. - Nedavni tragični događaji u nekim školama u okruženju naše zemlje bili su povod da se i u Osnovnoj školi "Davorin Trstenjak" Čađavica organizira tribina o nasilju za učenike viših razreda škole. Suradnja Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnih ustanova primjer je kako se mogu učinkovito koristiti iskustva i znanja različitih stručnjaka u provedbi preventivnih i zaštitnih aktivnosti, osobito kada je u pitanju očuvanje zdravlja i života djece i mladih.

Spomenimo da je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo, koji je razvio izvorni model prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, a koji uključuje specifično educiranje i promoviranje zdravlja, psihoeduciranje, motiviranje i osnaživanje mladih te evaluiranje provedenih aktivnosti. Brlasov model provodi se u osnovnim i srednjim školama, jer je prilagodljiv različitim oblicima primjene. Uključuje interaktivni pristup (djeca i mladi su aktivni sudionici procesa) uz korištenje spomenutih metodički i didaktički oblikovanih vodiča o vršnjačkom nasilju i slikovnice koje besplatno dobivaju svi sudionici interaktivnih radionica.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike