Regija
USURET VELIKOJ OBLJETNICI

Šumanovci dobili monografiju o 650 godina svetišta
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Promovirana je i pjesma “Majka Šumanovačka” te zbirka poezije, uz svjedočanstvo hodočasnika
GUNJACvelferija se priprema za središnju proslavu 650 godina svetišta Šumanovci, koja će biti održana u subotu, 17. lipnja, a kao uvod u obilježavanje respektabilnog jubileja u Društvenom domu u Gunji priređen je jedinstven događaj - promovirane su monografija "650 godina svetišta Šumanovci" autora dr. sc. Drage Iličića i zbirka poezije "Šumanovci: Svetište u hrastovoj šumi" Ilije Miškovića, a premijerno je izvedena i pjesma i prikazan videospot "Majka Šumanovačka".Nazočne su pozdravili načelnik Gunje Anto Gutić i gunjanski župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Živić. Priznao je da, kada je 2014. došao u Gunju, nije ni sanjao da će doživjeti veliku obljetnicu Šumanovaca. Istaknuo je važnost navedenih pisanih i glazbenih djela koja će omogućiti da se za ovo svetište nadaleko čuje. Prvi dio bogate i sveobuhvatne monografije, koja riječju i fotografijom prikazuje bogatu povijest Šumanovaca, odnosi se na razdoblje od 14. stoljeća, kada je papa Grgur XI. 1. lipnja 1373. godine dopustio franjevcima Bosne Srebrne da izgrade crkvu i samostan na području plemićkog posjeda Alšan, gdje će uskoro sagraditi i crkvu Marijina Uznesenja, pa sve do 16. stoljeća. Opisuje i političke i vjerske prilike u vrijeme turske uprave u 16. i 17. stoljeću, događaje iz 18. stoljeća i nastanak Župe Račinovci, prve na tome području. Događanja u 19. stoljeću utemeljena su na kanonskim vizitacijama koje govore o nastanku Župe Drenovci i izgradnji nove crkve na Šumanovcima. Autor je obuhvatio i osnivanje Župe Gunja u 20. stoljeću, razdoblje između dvaju svjetskih ratova i poraće te proslavu 600 godina Šumanovaca. U monografiji su opisana i hodočašća vjernika prije Domovinskog rata i u vrijeme rata. A nakon Domovinskog rata Šumanovci prestaju biti "skroviti" i postaju poznatiji kao mjesto hodočašća Blaženoj Djevici Mariji kada se zbog ratnih okolnosti nije moglo ići u Aljmaš i Ilaču. Autor govori i o proslavi 630 godina svetišta, velikoj poplavi koja je pogodila Cvelferiju, ali je zaobišla Šumanovce te o projektu "Novo ruho Šumanovaca". Donosi i prigodne molitve s hodočašća na Veliku Gospu i Malu Gospu te popis svih upravitelja svetišta. Tijekom večeri premijerno je prikazan videospot pjesme "Majka Šumanovačka". Tekst je napisao vlč. Ivan Živić, izvode je Stanko Šarić, Jaques Houdek i Pero Galić, a svoj je doprinos dao i Vjekoslav Janković, glumac HNK-a u Osijeku.

Nakon promocije zbirke pjesama uslijedilo je svjedočanstvo hodočasnika Matije Matanovića o moćnom zagovoru skrovite Gospe Šumanovačke.

Marija Lešić Omerović
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP 1. LIPNJA
U četvrtak, 1. lipnja, u Šumanovcima će biti održan znanstveno-stručni skup “Srednjovjekovni alšan Svetište Gospe Šumanovačke”, u povodu 650. godišnjice bule pape Grgura XI., izdane 1. lipnja 1373. za utemeljenje franjevačkog samostana. Voditeljica je dr. sc. Anica Bilić, a govornici dr. sc. Stanko Andrić, dr. sc. Danijel Jelaš, dr. sc. Dino Mujadžević, dr. sc. Robert Skenderović, dr. sc. Mario Bara, dr. sc. Dražen Kušen, mr. sc. msgr. Luka Marijanović. U 16.30 bit će služena sveta misa.

Možda ste propustili...

ZA ISTIM STOLOM POTREBNE I “BLATNE ČIZME” I LJUDI U ODIJELU

Privući mlade na školovanje u poljoprivredi i ostanak na istoku

NOVA BUKOVICA/SLATINA

Svete mise uz nastavnu godinu

VELIKE PROSLAVE U GRADIŠTU NEĆE BITI

Dan općine obilježit će samo simbolično

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARCI OGORČENI ODLUKOM GRADSKIH VLASTI

Porušili platane, simbol Vukovara, zbog izgradnje trgovačkog centra

2

FORTENOVA GRUPA PROIZVODI 15 % RH VINA

Belje u berbi s novim kombajnom za grožđe

3

U PONEDJELJAK KREĆE OTKUP ŽIRA - UKUPNE POTREBE HRVATSKIH ŠUMA 2.930.000 KG

Za kilogram žira hrasta lužnjaka plaćaju 4 eura