Regija
TREBAJU POMOĆ

U malim općinskim proračunima nema dovoljno sredstava za suzbijanje komaraca
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
VUKOVAR - Borba s komarcima na širem vukovarskom području trebala bi, zbog brojnosti letećih napasnika, biti u punom jeku, no stanje na terenu pokazuje da to nije tako. Naime, uz iznimku Vukovara, koji je osigurao više tretmana, prema dostupnim su podacima ostale jedinice lokalne samouprave u vezi s tim učinile malo ili ništa. Nije riječ o izostanku volje, već ponajprije o nedostatku novca, što nam je potvrdila i Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas. U toj su općini proveli larvicidni tretman i u skladu s proračunskim mogućnostima dalje će djelovati, no Cirba je istaknula kako će morati zatražiti pomoć.

- Komaraca je zaista puno i svi znamo da su tretiranja potrebna, međutim, naš je proračun skroman i ne možemo financirati potrebne akcije suzbijanja komaraca. Tražit ćemo pomoć i vidjeti što dalje - rekla je.

Prošloga je tjedna najavljen tretman suzbijanja komaraca sa zemlje na području Općine Borovo, a u ponedjeljak je na službenoj Facebook stranici Grada Iloka građanima odaslana poruka kako će toga dana tretirati odrasle komarce na području svih naselja i samog Iloka rano ujutro te navečer.

Iz Grada Vukovara su pak poručili kako su početkom travnja započeli provedbu mjera suzbijanja komaraca, navodeći kako je provedeno pet larvicidnih tretmana kojima se u vodama umanjuje mogućnost razvoja i razmnožavanja komaraca, s tim da je u planu provođenje još 8 tretmana, svakih 10 do 15 dana.

"Suzbijanje komaraca tretmanima sa zemlje započeto je 19. svibnja, a s obzirom na nepovoljnu godinu zbog visokog vodostaja Vuke, nepovoljnih vremenskih uvjeta i česte kiše te nakon toga visokih temperatura, prva tri dana tretmani su se provodili upravo na žarištima - području Adice, Lušca, Budžaka i Priljeva, odnosno području oko Vuke, starog korita Vuke i Bobotskog kanala, a druga dva dana sa zemlje su se suzbijali komarci na području cijeloga grada", stoji u priopćenju iz vukovarske Gradske uprave, uz navod kako je za borbu s komarcima predviđeno daljnje redovito provođenje larvicidnih i adulticidnih tretmana sa zemlje, a osigurana su i dva tretmana iz zraka.

Poručuju kako će, bude li potrebe, u svrhu zaštite građana i omogućavanja normalnih uvjeta življenja pravovremeno uputiti apel za uključivanjem u proces suzbijanja komaraca na županijsku i državnu razinu.

Kako sada stvari stoje, isto će učiniti i neke druge jedinice lokalne samouprave.

D. Korpoš
Možda ste propustili...

VIA LANI DONIJELA GOTOVO 7 MILIJUNA EURA

U sljedeće dvije godine Vinkovci veliko gradilište

UZ DAN BORBE PROTIV AB

Kako prepoznati rani Alzheimer

SMANJIT ĆE POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

LED rasvjeta kroz cijelu Gunju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

4. VINKOVAČKA KAZANIJADA

Na obali Bosuta zamirisala rakija

2

FERIČANCI

Festival frankovke: Fino se pojelo pa vinom zalilo

3

FIŠIJADU KIŠA NIJE OMELA

Babogredci skuhali najfiš