Regija
RADNI SASTANAK U ČAČINCIMA

Ministrica Vučković: Hrvatska će Vlada pomoći stradalima
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Ako je šteta na višegodišnjem nasadu, moguća je prijava na mjeru obnove poljoprivrednog potencijala

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Čačincima je održala radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem te načelnicima općina i predstavnicima gradova s područja Virovitičko-podravske županije u kojima je proglašena prirodna nepogoda zbog poplava i tuče. Uz župana Androvića, domaćin sastanka bio je načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac. Nakon sastanka ministrica je obišla OPG Jurlina i OPG Kolačko kod Bukvika, na čijim je nasadima i usjevima zabilježena velika šteta.- Kao i svaki put dosad, Vlada Republike Hrvatske pomoći će svim građanima pogođenima prirodnim nepogodama, a Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve da se nastavi poljoprivredna djelatnost na pogođenom području. Oni koji imaju štete na višegodišnjem potencijalu mogu se prijaviti na mjeru obnove poljoprivrednog potencijala, a sufinanciramo i mjeru osiguranja. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede će, u suradnji sa svim dionicima u sustavu, a zbog ovakvih stvari, pristupiti prijedlogu izrade Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu – kazala je ministrica Vučković.

- Dosad smo, na prijedlog jedinica lokalne samouprave, proglasili prirodnu nepogodu za područja deset općina i dva grada s područja Virovitičko-podravske županije. Prirodna nepogoda najvećim je dijelom proglašena zbog poplava, a dvije su zbog tuče. Nažalost, zbog velikog nevremena i poplava tijekom svibnja, od zapada do istoka županije, od Pitomače do Čačinaca i Zdenaca, nastradali su trajni nasadi, lijeske, plastenici, jagode, a velike su štete zabilježene i na ratarskim kulturama - rekao je župan Andrović.

Podsjetimo, 12. svibnja nezapamćeno olujno nevrijeme i tuča zahvatili su područje Čačinaca, koje je najteže stradalo, posebice Dječji vrtić. U kratkom intervalu palo je 77 litara kiše po četvornom metru, a višegodišnji prosjek za cijeli svibanj iznosi 54 litre po četvornom metru...

- I ti podaci govore o razmjerima nevremena koje je u kratkom vremenu pogodilo naše područje. Velike štete su nam na trajnim nasadima, najviše na lijeski, ali i ratarskim kulturama, posebno oko Bukvika, na soji, kukuruzu, pšenici... Neke površine poljoprivrednici će morati ponovno zasijati. Za Dječji vrtić zaprimili smo procjene sudskih vještaka. Očekujemo sastanak s osiguravateljskom kućom, pa ćemo uskoro znati koja je stvarna šteta na Dječjem vrtiću Lipa u Čačincima – zaključio je Jurenac.
Ministarstvo poljoprivrede će pristupiti prijedlogu izrade Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu

Možda ste propustili...

U BELOM MANASTIRU NOVI SUPERMARKET

Plodine su donirale 2600 eura ŠNK-u Baranja-Belje

KRONIČARI DOGAĐAJA - NEDAVNO IZIŠAO 3388 BROJ

70 godina Virovitičkog lista

15. OCJENJIVANJE MEDA NAŠIČKIH PČELARA

Godina slaba, ali je med kvalitetan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAPRIKAFEST PROMOCIJA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA

Lug - dom najbolje mljevene
paprike na kugli zemaljskoj

2

UDRUGA “SPRETNE I SRETNE”

Na 6. "Baranjskoj už'ni"
goste dočekalo 40-ak vrsta jela

3

OD 1. LISTOPADA PROMJENE NA ČELU ŽURE

Tin Dogan novi je direktor Županjske razvojne agencije