Regija
KATONA UPUTIO PRIJEDLOG

Od Grada zatražio i novčane nagrade za đake i mentore
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Smatram da zalaganje, rad i znanje zaslužuju i adekvatno priznanje, poručuje gradski vijećnik
ŽUPANJA - Vijećnik SDP-a Igor Katona uptio je na adresu gradske uprave prijedlog odluke o nagradama Grada Županje za posebna postignuća učenika osnovnih i srednjih škola te Odjela glazbene škole pri OŠ Ivana Kozarca na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama. Gradonačelnik je, podsjećamo, lani u lipnju prigodno nagradio čak 243 učenika, a velik broj očekuje ih se i za tekuću školsku godinu.

Katona se još u prosincu na sjednici Gradskog vijeća zauzeo za, kako je ustvrdio, prikladno, a ne samo simbolično nagrađivanje učenika i njihovih mentora. Kazao je da županjske škole imaju sjajne učenike, koji ostvaruju vrhunske rezultate, a postižu ih svakodnevnim radom, trudom i požrtvovnošću, kako svojim tako i svojih mentora. "Svi se pozivamo na mlade, ali im ne pružamo koliko oni uistinu zaslužuju", poručio je tada. Podsjetio je da su nagrađivani učenici dosad redovito dobivali plave majice s natpisom "Grad Županja" i plaketu, jedne godine i USB stikove, a mentori nekada majicu ili butelju vina i plaketu. "Sedamnaest sam godina u školskom sustavu i uvijek je ista priča. Smatram da zalaganje, rad i znanje zaslužuju i adekvatno priznanje, i to treba staviti do znanja", zaključio je. Stoga je Gradu dostavio navedeni prijedlog odluke kojom se utvrđuju nagrade, uvjeti, postupak i način njihove dodjele. "Smatram da je ona temelj koji nam je potreban da sjajnim mladim ljudima i njihovim mentorima kažemo da znamo da su tu, da rade, da imaju rezultate te da smo im zahvalni na tome", ustvrdio je. Odlukom su, među ostalim, predložene i novčane nagrade za ostvarena postignuća učenika (pojedinačno ili ekipno) na međunarodnoj razini natjecanja, susreta i smotri s najmanje tri države sudionika. Odnose se i na državnu razinu natjecanja, susreta i smotri koji su utvrđena aktima Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te Hrvatskog školskog sportskog saveza. Katona predlaže da za sudjelovanje na tim natjecanjima, bez obzira na postignute rezultate, svaki učenik/mentor ostvari pravo na novčanu nagradu u netoiznosu 500 kuna (66,36 eura). A za osvojeno prvo mjesto nagradu od 1500 kuna (199,08 eura), za drugo mjesto 1000 kuna (132,72 eura), a za treće mjesto 800 kuna (106,18 eura).

U istom su iznosu predviđene i novčane nagrade za prva tri mjesta na državnoj razini natjecanja Hrvatskog školskog sportskog saveza, koje bi se uplaćivale na račun škole za nabavu sportske opreme i drugih potreba za natjecanja ekipa i pojedinaca.

Marija Lešić Omerović
”NEDOSTAJE S KOJE POZICIJE UZETI SREDSTVA”
I gradonačelnik Damir Juzbašić smatra da učenike treba prikladnije nagraditi jer oni to zaslužuju, u skladu s raspoloživim mogućnostima Grada. Smatra da je Katona trebao odmah navesti s koje će se pozicije u proračunu osigurati sredstva za provedbu odluke i kome ih uzeti. To je trebao biti sastavni dio prijedloga jer pravilnik, ističe, nije rješenje nego alat, a rješenje je novac. U Gradu prikupljaju podatke o učenicima koji su sudjelovali na natjecanjima i o postignutim rezultatima kako bi se utvrdilo koliko ih je i o kojem iznosu je riječ.

Možda ste propustili...

SŠ ISIDORA KRŠNJAVOGA

Obilježili Europski dan jezika

4. VINKOVAČKA KAZANIJADA

Na obali Bosuta zamirisala rakija

RAZUMJETI BOLEST DA BISMO RAZUMJELI OBOLJELE

Nacionalni dan MS-a u Vinkovcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARCI OGORČENI ODLUKOM GRADSKIH VLASTI

Porušili platane, simbol Vukovara, zbog izgradnje trgovačkog centra

2

U BELOM MANASTIRU NOVI SUPERMARKET

Plodine su donirale 2600 eura ŠNK-u Baranja-Belje

3

15. OCJENJIVANJE MEDA NAŠIČKIH PČELARA

Godina slaba, ali je med kvalitetan