Regija
RASPISAN JE NATJEČAJ

Sedam mjera za gradske potpore poljoprivrednicima
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Potpore za proizvođače paprike, pčelare, voćare, plasteničku i ekološku proizvodnju, početnike...
BELI MANASTIRCilj nam je, uz ostalo, podupirati i proizvodnju začinske paprike, budući da se ona pokazala kao prilično rentabilna proizvodnja. U dugoročnom je planu otvaranje pogona za proizvodnju začinske paprike, koji bi se naslonio na Kuću baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh - rekao je u srpnju prošle godine prilikom potpisivanja ugovora za isplatu potpora poljoprivrednicima gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.Natječaj za potpore poljoprivrednicima raspisan je i ove godine, a jedna od mjera odnosi se upravo na proizvodnju začinske paprike. Kako ističu u gradskoj upravi, nekoliko je uvjeta za dodjelu ove potpore. Osim što poljoprivredno gospodarstvo mora imati sjedište na gradskom području, korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i, naravno, baviti se ovom vrstom djelatnosti.

- Potpora se odobrava za ulaganja u uzgoj začinske paprike, odnosno za kupnju osnovnog, standardnog ili certificiranog sadnog materijala začinske paprike, kupnju opreme za sustave navodnjavanja te opreme za skladištenje, sušenje, mljevenje i pakiranje začinske paprike. Također, odnosi se i na provedbu analiza i certificiranja proizvedene začinske paprike - objašnjavaju, dodajući kako je maksimalna potpora po korisniku do 70 % od ukupne vrijednosti izvršenog ulaganja, najviše do 3981,68 eura godišnje.

Uz proizvođače paprike, iz gradskog će budžeta biti poticana plastenička proizvodnja cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnja meda, kao i biljna i stočarska ekološka te organska poljoprivredna proizvodnja. Sredstva su osigurana i početnicima u primarnim poljoprivrednim djelatnostima, za kontrolu plodnosti tla i za voćarsku proizvodnju.

- Svaka od spomenutih mjera ima određene uvjete. Svima je uvjet da je sjedište gospodarstva Beli Manastir ili njegova prigradska naselja te da ne duguju Gradu. Korisnicima će se, ovisno o mjeri, dodjeljivati između 40 i 90 posto od ukupnog ulaganja, od 600-injak do gotovo 4000 eura - poručuju iz gradske uprave. Rok za podnošenje zahtjeva za potpore počeo je objavom natječaja na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Grada Belog Manastira, a traje do iskorištenja sredstava - najkasnije do 30. studenoga ove godine.

Ivica Getto
Lani se nije javio nijedan proizvođač paprike
Prošle je godine ukupan iznos isplaćenih potpora bio nešto manji od 350.000 kuna, a ostvarilo ih je 30-ak OPG-ova s područja grada odnosno prigradskih naselja. Najveći broj potpora odnosio se na voćarsku proizvodnju, čime su u Gradu zadovoljni, jer je riječ o višegodišnjoj priči i širenju trajnih nasada. Ostali dio namijenjen je bio pčelarima, proizvođačima koji imaju staklenike za proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja te poljoprivrednicima početnicima. Najviše novca dobili su voćari i pčelari, a najmanje je bilo potpora za početnike. Na natječaj se lani nije javio nijedan proizvođač začinske paprike.

Možda ste propustili...

IZMJENE GUP-A UKIDAJU POJEDINA OGRANIČENJA

Javnim pozivom do ideje za urbanu sliku Olajnice

SVECU SE HODOČASTI OD 11. STOLJEĆA

Lareta Žubrinić hodala 800 km do sv. Jakova

POSEBNA REGULACIJA PROMETA

Uređuje se Ulica kralja Tomislava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

4. VINKOVAČKA KAZANIJADA

Na obali Bosuta zamirisala rakija

2

FERIČANCI

Festival frankovke: Fino se pojelo pa vinom zalilo

3

FIŠIJADU KIŠA NIJE OMELA

Babogredci skuhali najfiš