Novosti
TURBULENTNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Kuće skuplje 15, a stanovi 17 posto, prosječna cijena kvadrata stana 2658 eura
Objavljeno 1. travnja, 2023.

Cijene na tržištu nekretnina u Hrvatskoj u drastičnom su porastu nakon globalnih turbulencija u proteklih nekoliko godina. Kako se ističe u analizi portala Njuškalo, rast cijena nisu uspjeli zaustaviti ni potresi ni pandemija, no u razdbolju od 2019. do 2021. taj je rast bio suptilan. Godina 2022. donijela je prividnu stabilizaciju i povratak u "normalan" život, ali time i ponovno ludovanje cijena te inflaciju, gdje situacija sada sve više podsjeća na razdoblje krize oko 2008., ističe se u analizi istraživanja.Prosječna cijena kvadrata kuće u Hrvatskoj lani se tako povećala za čak 15 posto u odnosu prema prethodnoj godini i iznosi 1863 eura, a za kvadrat stana traži se prosječno 2658 eura, što je rast od visokih 17 posto na razini cijele Hrvatske. U prošloj je godini više od 70 posto ukupne potražnje bilo za stanovima u cjenovnim razredima od 1500 do 2500 eura po kvadratu, a najtraženiji su bili oni od 41 do 60 četvornih metara (30 % ukupne potražnje) i od 61 do 80 kvadrata (29 % ukupne potražnje). Kada je riječ o potražnji za kućama, najviši postotak potencijalnih kupaca, njih 49 posto, interes je pokazao za kuće od 51 do 100 kvadrata.

Odnos ponude i potražnje u Gradu Zagrebu uglavnom je ujednačen, ali u gradskim četvrtima koje su najoštećenije potresom i dalje je vidljiv nerazmjer. No ono što je zajedničko svima jest porast cijena u odnosu prema prethodnoj godini, pa je tako cijena kvadrata stanova prosječno porasla za 16 posto i sada iznosi 2593 eura, a cijena kvadrata kuća porasla je za 10 posto i iznosi 1555 eura. I dok je Zagreb i dalje jedno od najzanimljivijih područja, s najvećom ponudom i potražnjom, zanimljivo je da se u obližnjoj Zagrebačkoj županiji bilježi najveći rast cijena u Hrvatskoj. Cijena kvadrata kuće u toj županiji prošle je godine narasla za 18 posto, te je prosječno 967 eura, a kvadrat stana popeo se za vrtoglavih 30 posto i prosječno iznosi 2052 eura.

Prva tri mjesta na tronu, kako navode iz portala Njuškalo, kada je riječ o prosječnoj cijeni stambenog kvadrata, nedvojbeno zauzimaju Dubrovačko-neretvanska (2843 eura), Splitsko-dalmatinska (2753) i Istarska županija (2559). "Prateći trendove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uočavamo da su se cijene u protekle četiri godine jednolično kretale, tj. praktično stagnirale, a jedino je kod prodaje stanova u 2022. godini vidljivo povećanje, od 7 posto (3489 eura)", navodi se u analizi.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji znatan porast cijena vidljiv je i kod prodaje kuća (17 %), ali i stanova (12 %). Grad Split lani bilježi povećanje od 12 posto u obje kategorije nekretnina, prosječna cijena kvadrata splitskog stana bila je 3495 eura, a potencijalni su kupci za kuću prosječno morali izdvojiti 3697 eura po kvadratu. U Istarskoj županiji cijene su četvornog metra kuća porasle za 21 posto i čak 28 posto cijene stanova. Ta županija, uz Primorsko-goransku, jedina je u kojoj je ponuda nekretnina veća od potražnje.

U istočnoj se Hrvatskoj odnos ponude i potražnje drastično mijenja - potražnja za nekretninama (izuzev Zagreba) znatno je veća od ponude. No to ne znači da u kontinentalnim županijama nema dovoljno nekretnina za prodaju, nego da one ne odgovaraju potrebama tržišta i kupcima nisu zanimljive. Situacija je najpovoljnija u Osječko-baranjskoj županiji, ali ondje je vidljv i najveći rast cijena nekretnina, što je posebice istaknuto u Osijeku, gdje je cijena kvadrata stana 2022. u odnosu prema prethodnoj godini narasla za čak 20 posto i iznosi 1407 eura. U toj županiji više od pola potražnje odlazi na kuće od 51 do 100 kvadrata, no njih je u ponudi samo 38 posto. Kuće od 1500 do 2000 eura po kvadratu najzanimljivije su trećini potencijalnih kupaca, ali takvih je u ponudi manje od 2 posto. Ponuda stanova uglavnom je veća od potražnje, a najviše se traže stanovi od 41 do 60 četvornog metra (32 %), kakvih je na tržištu četvrtina, a onih od 61 do 80 kvadrata trećina, ali potražnja za njima iznosi 23 posto.

Dijana Pavlović
Cijena kvadrata stana u Osijeku prošle je godine narasla za čak 20 posto i iznosi 1407 eura

Možda ste propustili...

GENERALI POKRENUO NOVO IZDANJE NATJEČAJA SME ENTERPRIZE

Održivost je svačija prilika, promovirajte svoj poslovni model

ISPRAVITI NEPRAVDU, ZAUSTAVITI PAD KUPOVNE MOĆI

Sindikat znanosti želi 20 % povišice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana