Zdravlje
SAVJET: ELEKTRONIČKI MEDIJI

Djeca i ekrani - mogu li se izbjeći u našem dobu?
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Djeca tek u dobi od pete do osme godine počinju razlikovati stvarnost i fikciju

Većina djece predškolske dobi s medijima i ekranima susretne se već u jasličkoj dobi. Do druge godine počinju se koristiti digitalnim uređajima i počinju konzumirati medijske sadržaje, prema podatcima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona. Istraživanja pokazuju da djeca predškolske dobi provode uz ekrane dva-tri sata svaki dan, makar u toj dobi djeca još nisu spremna razlikovati stvarnost i fikciju.Odgovornost


Mnogo puta čuli smo rečenicu da su mediji svuda oko nas i da su već dugo dio naše svakodnevice, pa tako i dječje. Odrastanje bez medija danas je teško zamislivo. Odgovornost za korištenje medija i ekrana kod djece kao najmlađih korisnika medijskih sadržaja i dalje je na odraslima, prije svega roditeljima. Uloga roditelja iznimno je važna jer oni direktno sudjeluju u određivanju načina na koji će se djeca koristiti medijima, te u organiziranju dječjeg vremena, postavljanju pravila ponašanja prilikom korištenja ekrana i interneta.

Prema podatcima Unicefa i Agencije za elektroničke medije, djeca danas pred televizijskim ekranom provode više od 50 % vremena bez nadzora odrasle osobe, polovina djece internetu pristupa iz spavaće sobe, a trećina djece na internet odlazi preko mobilnog telefona ili tableta.

U većini predškolskih ustanova digitalni ekrani još uvijek nisu implementirani, pa za boravka u vrtiću djeca nisu izložena medijima i ekranima. No odgojiteljska struka preporučuje da se roditelji, koji su prvi i najvažniji odgojitelji svoje djece, adekvatno educiraju o prednostima i nedostatcima korištenja ekrana kod male djece.

Odgojitelji preporučuju da se prilikom odabira crtića i ostalih medijskih sadržaja namijenjenih djeci predškolske dobi vodi računa da potiču djecu na kretanje, pjevanje, ples i vježbu kroz ritam i glazbu.

Kvalitetne sadržaje za djecu će prepoznati jer oni često imaju jednostavne ljudske i životinjske likove, rime, jednostavan jezik i potiču pozitivne obrasce ponašanja.

Kvalitetan sadržaj


Kvalitetan sadržaj za djecu je onaj koji potiče interakciju, postavlja pitanja, zadatke i zagonetke. Preporuka je da se djeca u razvojnim fazama, posebno govora, koriste sadržajima na materinskom jeziku.

Djecu treba zaštititi od neprimjerenih sadržaja za djecu, nasilnih scena, jakih svjetlosnih efekata i svih onih sadržaja koja u djece mogu izazvati nelagodu ili strah jer još nisu razvojno dostigla razinu da mogu određene sadržaje razumjeti.

Djeca tek u dobi od pete do osme godine počinju razlikovati stvarnost i fikteiju i postaju svjesna da sadržaji koje prate na ekranima nisu stvarni likovi. Mlađa djeca misle da svi likovi koje gledaju na televizijskom ekranu žive u njemu i da se ono što je na ekranu zaista upravo događa.

Djeca u različitim razvojnim razdobljima imaju različite potrebe i interese, te treba voditi računa da je sadržaj prilagođen djetetovoj dobi i njegovu kognitivnom razvoju. Iako su mediji važni u životu djece u digitalnom dobu, i dalje sama djeca puno radije odabiru neometanu igru i druženje s drugom djecom.
Jasminka Knežević
Savjeti za roditelje i odgojitelje
 

Nemojte podlegnuti pritisku ranog uvođenja tehnologije i medija.

Pratite djetetove medije, pogledajte i provjerite koje je aplikacije preuzelo i rabi.

Ugasite TV i druge uređaje kada nisu u upotrebi.

Medije ne stavljajte u spavaću sobu, ne dopuštajte njihovo korištenje u vrijeme obroka, kao ni u vrijeme igre s drugom djecom.

Izbjegavajte izlaganje ekranima jedan sat prije odlaska na spavanje.

Izbjegavajte korištenje medija kao jedini način umirivanja djeteta.

(S portala Healthychildren.org)

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA UDRUGE NISMO SAME

Pink Advent za besplatan prijevoz oboljelima na terapije

CIMET DJELUJE PROTUUPALNO I ANTIALERGIJSKI

Zimski kralj začina izuzetno je ljekovit

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDIJA: BLAGODATI TJELESNE AKTIVNOSTI

Zdravlje kostiju i zglobova utječe na sve u našem tijelu

2

NUTRICIONIZAM : PREPUNO VITAMINA

Uvedite zeleno lisnato povrće u svakodnevnu prehranu

3

TEST: PHILIPS SONICARE PROTECTIVECLEAN

Savršeno čisti i bjelji zubi na nježan način