Mozaik
U HRVATSKIM KINIMA OD 9. VELJAČE

Film “Korzet” fascinantan je portret buntovne carice Sissi
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Povijesna drama koja redefinira i osuvremenjuje ustaljene okvire žanra

U hrvatska kina od sljedećeg četvrtka, 9. veljače, stiže "Korzet", povijesna drama koja redefinira i osuvremenjuje ustaljene okvire žanra. U središtu je radnje austrijska carica Elizabeta, popularna Sissi, čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati.Kopni uloga


Umjesto da ekranizira već klišeiziranu i komercijaliziranu priču o lijepoj i mladoj Sissi, austrijska redateljica Marie Kreutzer svoju junakinju prati u razdoblju kada se primiče sredovječnosti, a njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni.

Naime, kada Sisi navrši 40 godina, njezino nezadovoljstvo vlastitom javnom slikom i društveno-političkom ulogom, koja ju je svodila isključivo na reprezentativnu, zauvijek mladu, lijepu i vitku pratnju suprugu caru Franji Josipu, počinje buktjeti sve većom silinom. Razapeta između svakodnevnog strogog utezanja u korzet i dosadnih dvorskih večera, Elizabeta izražava svoj tinjajući bunt protiv rigoroznog dvorskog režima gestama "tihog" prosvjeda, primjerice potpunom šutnjom i odbijanjem jela tijekom službenih dvorskih banketa. U potrazi za uzbuđenjima, vođena znatiželjom i rasplamsanom životnom energijom, Sissi putuje Europom, posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje.

Ova odvažna i suvremena inačica povijesne drame dotiče se važne teme - položaja žene u društvu u drugoj polovini 19. stoljeća, istovremeno suptilno ukazujući na neke paralele koje je moguće povući s današnjicom. U borbama, težnjama i mračnim tajnama buntovne povijesne figure, koju možemo smatrati i pretečom današnjih influencerica, otkriva se izrazito suvremena i univerzalna priča o poziciji žene i njezinu pravu na samoostvarenje.

U naslovnoj ulozi očarava luksemburška glumica Vicky Krieps ("Fantomska nit", "Bergmanov otok") čije su višemjesečne pripreme za ulogu uključivale svakodnevno utezanje u korzet, učenje mađarskog jezika te ovladavanje mačevanjem i jahanjem tako da u sedlu sjedi na jednoj strani. Ova maestralna glumačka izvedba priskrbila joj je nekoliko prestižnih priznanja - od nagrade u kanskom programu Izvjestan pogled nakon premijernog prikazivanja filma, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Svježa priča


"Korzet" je peto cjelovečernje ostvarenje redateljice Marie Kreutzer koja je prve festivalske uspjehe postigla već svojim debitantskim filmom, "Bez oca" (2011.). Uz sofisticiranu kameru snimateljice Judith Kaufmann, impresivnu kostimografiju s potpisom Monike Buttinger i evokativnu glazbu francuske kantautorice Camille, na velikom je platnu oživjela nova, posve svježa priča o ikoničkoj povijesnoj ličnosti koju je u mnogo konvencionalnijoj verziji - trilogiji "Sissi" Ernsta Marischhke - još 50-ih portretirala Romy Schneider. Narativ o ekstravagantnoj, slobodoumnoj vladarici u novom mileniju postao je "punk drama o tome zašto je carica Elizabeta bila Meghan Markle svoga vremena" (Cath Clarke, The Guardian).

Film pogledajte u zagrebačkim kinima Kinoteka i MSU, Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, Kinu Gaj (Varaždin), Centru za kulturu Čakovec, POU Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kinematografima Osijek, Kinu Valli (Pula), Kući umjetnosti Arsen (Šibenik), kinu Visia (Dubrovnik) i drugdje. Distributer je Zagreb Film Festival.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana