Novosti
SUSRET U SUBOTICI

Tomislav Žigmanov: Sazrela svijest o potrebi suradnje Srbije i Hrvatske
Objavljeno 29. siječnja, 2023.
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Srbije Tomislav Žigmanov ocijenio je u nedjelju da je "sazrela svijest" o potrebi suradnje Srbije i Hrvatske, istaknuvši kako postoji i visoka spremnost obiju strana da se to i ostvari.

"Sazrela je svijest da je potrebno surađivati kada su institucionalni odnosi dviju zemalja u pitanju i postoji visoka spremnost da se to i ostvari", rekao je za Žigmanov za RTS komentirajući subotnji susret šefova diplomacije Srbije i Hrvatske u Subotici. Ministri Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu korake koje treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta, čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i otvorenim pitanjima jer je suradnja u interesu obiju država. Taj sastanak, priređen prigodom pokladne manifestacije bunjevačkih Hrvata "Velikoga prela", bio je nastavak bilateralnih susreta nakon posjeta srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića Zagrebu početkom siječnja, te izravnog razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama foruma u Davosu.

Sastanak Dačića i Grlića Radmana "potvrdio je da je riječ o ozbiljnom procesu koji ima stalnost kada je u pitanju komunikacija", rekao je Žigmanov, ocijenivši da je razgovor bio otvoren i da su obje strane, što je i očekivano, istaknule razlike u pogledima. I Grlić Radman i Dačić istaknuli su da dvije strane imaju različite poglede na prošlost, ali su poručili da će stručni timovi dva resorna ministarstva sljedećih mjeseci pripremiti platformu za njihov bilateralni sastanak. "Mislimo da je najvažnije u procesu što će stalnost sastanaka biti nastavljena i što se ide k tome da se ne samo susreće nego i rješavaju pitanja koja opterećuju", ocijenio je Žigmanov. On je upozorio da je jedno od najtežih pitanja problem više od 1800 nestalih jer posljednjih godina nije bilo pomaka na tom polju. "Ohrabruje da će se za stolom i to pitanje ponovo aktualizirati", rekao je Žigmanov navodeći spremnost da se učine pomaci kad je riječ o otkrivanju mjesta gde su žrtve pokopane da bi im se mogao primjereno iskazati pijetet.

Žigmanov je rekao da su eurointegracije jedan od prioriteta srbijanske vlade i da pozicija i iskustva Hrvatske u tome mogu biti od koristi, jer je stvoren prostor da se u tom pogledu proširi suradnja dviju vlada. Govoreći o suradnji manjinskih zajednica, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Žigmanov je rekao da će se sastajati u tehničkom formatu, kako bi se definiralo obogaćivanje suradnje u području kulture, obrazovanja, ali i političkog života dviju zajednica. "Učinit ćemo sve kada je u pitanju ne samo suradnja dviju država nego i dvaju naroda, u domeni naših moći. U našem je interesu da se ukupna situacija relaksira i da posvjedočimo javnosti da suradnja nema alternativu", rekao je Žigmanov. H
SMANJITI RAZLIKE
Šefovi diplomacije Hrvatske i Srbije Goran Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu korake koje treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta, čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i otvorenim pitanjima jer je suradnja u interesu obje države. "U interesu građana moramo raditi i surađivati jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju upravo unaprjeđenje odnosa, dobrosusjedske odnose", rekao je Grlić Radman.

Možda ste propustili...

SVE SE KASNIJE ODLUČUJU NA MAJČINSTVO

Europljanke prvo dijete rađaju s 29,7 godina

SUZBIJANJA DISKRIMINACIJE

Plan zaštite ljudskih prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TURBULENTNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Kuće skuplje 15, a stanovi 17 posto, prosječna cijena kvadrata stana 2658 eura

2

RAZGOVOR S POVODOM: IVAN ANUŠIĆ - OTVORENJE GOSPODARSKOG CENTRA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Anušić: Inovativinim projektima i županijskim potporama pridonosimo gospodarskom napretku županije

3

NAKON PRIOPĆENJA APOSTOLSKE NUNCIJATURE

Nadbiskup Hranić uputio javnu ispriku žrtvama svećenika Rajčevca