Osijek
VOLONTER IZ ŠPANJOLSKE

Podučavam Hrvate i Ukrajince španjolski
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Kad odem, nedostajat će mi jednostavnost kojom teče život u ovom gradu bez buke

Ja sam Adrià Rubio Navarro, neki od vas su me možda već upoznali, ali za one koji nisu, ja sam španjolski volonter iz DKolektiva. Vrijeme je proletjelo i već su prošla četiri mjeseca otkako sam prvi put kročio u ured DAteljea, pa kako sam već neko vrijeme ovdje, htio bih s vama podijeliti što sam radio ovih mjeseci.Prije svega, kao volonter Europskih snaga solidarnosti trudio sam se promovirati mobilnost među mladima dijeleći svoja iskustva i znanja o toj temi, motivirajući ih i odgovarajući na sva njihova pitanja. Iz prve ruke znam da je izići izvan svoje zone komfora zastrašujuće i zato je važno drugima prenijeti hrabrost i snagu za taj veliki korak.

Također sam usavršavao svoje digitalne vještine pomažući DKolektivu u njegovim administrativnim poslovima, pomažući mu u izradi statistika i anketama. Ovo je bila izvrsna prilika za upoznavanje s aplikacijama kao što su Excel, Survey Monkey, Canva itd., vrlo korisnim aplikacijama kojima je uvijek dobro znati koristiti se.

Osim toga, dio sam volonterskog kluba koji se okuplja u Društvenom ateljeu, sastajemo se i organiziramo aktivnosti u zajednici i za zajednicu. Zajedno smo organizirali umjetničku izložbu za Međunarodni dan ljudskih prava. S obzirom na uspješnost našeg timskog rada, u bliskoj budućnosti organizirat ćemo još više zajedničkih aktivnosti.

Također, uz pomoć Nore, druge ESS volonterke, vodimo klub engleskog govornog područja za sve ljude koji žele vježbati jezik i poboljšati tečnost i samopouzdanje kada je u pitanju engleski jezik.

I na kraju, ali ne manje važno, držim lekcije španjolskog jezika Hrvatima i Ukrajincima, od mlađih do starijih, jer učenje novog jezika uvijek je dobar način da obogatite svoj um i približite se drugim kulturama. Moram priznati da sam jako ponosan na to koliko dobre "učenike" imam u nastavi i koliko su puno do sada postigli.

Ukratko, sa zadovoljstvom mogu reći da je moja prilagodba načinu života u Hrvatskoj bila uspješna i veselim se vidjeti kakva će mi nova iskustva budućnost donijeti.

Dolazak u Osijek, kako sam s drugog kraja Europe, za mene je bio pozitivno otkriće, prije nekoliko mjeseci nisam znao ništa o ovom gradu, a sada živim ovdje već četiri mjeseca i zbog toga ne mogu biti sretniji. Osijek je tako nevjerojatno mjesto koje povezuje dobrobiti života u gradu s osjećajem zajednice, koji je uobičajen u manjim gradovima.

Iz mog kuta, Osijek je prilično miran, bez buke i strke velikih gradova, s ljudima koji te dočekuju i žele ti dobrodošlicu čak i ako ne govorite isti jezik. Sigurnost koju osjećate posvuda bez obzira na doba dana je zavidna, što pokazuje koliko su ovdje ljudi puni poštovanja. Općenito, imam vrlo pozitivno mišljenje o ovom gradu, a kad odem, nedostajat će mi jednostavnost kojom teče život u Osijeku.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

LIKOVNA RADIONICA ZA ODRASLE

Istražimo sebe kroz umjetnost!

UDŽBENIK PROF. JASNE HORVAT

Sada i e-izdanje Akademskog bontona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana