Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA VISOKOG KAZNENOG SUDA

Osam godina zatvora za prometnu nesreću u kojoj su poginuli baka i unuk
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Visoki kazneni sud donio je presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je sada 32-godišnji slovenski državljanin proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a dvije ostale invalidi. Potvrđena mu je kazna od osam godina zatvora.

Vozač je osuđen jer je 2017. skrivio prometnu nesreću u Lici, upravljajući kombijem 92 kilometara na sat kroz Ličko Cerje gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h. Zbog prevelike brzine kretanja nije pravovremeno zakočio kad se automobil ispred njega zaustavio radi skretanja ulijevo. Udario je kombijem u automobil zbog čega je to vozilo odbačeno na suprotni kolnički trak i sudarilo se s drugim vozilom. Zbog udara višestruko su ozlijeđeni putnici u automobilu. Baka i petogodišnji unuk su od zadobivenih ozljeda preminuli na mjestu događaja. Vozač (djed) i drugo unuče (8 godina) zadobili su osobite teške ozljede.

Visoki kazneni sud smatra da će izrečena kazna zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud optuženiku kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost te da nakon ovog događaja nije dolazio u sukob sa zakonom. Kao otegotnim su cijenjene teške posljedice ovog kaznenog djela, kojima je uništena čitava obitelj. Baka i jedno dijete su poginuli, a djed i drugo dijete postali su doživotni invalidi.

- Odmjerena kazna zatvora odgovara ličnosti počinitelja i ukupnosti počinjenog djela. Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja - navodi u obrazloženju pravomoćne presude Visoki kazneni sud.

Odvjetništvo se žalilo na malu kaznu vozaču, a on da mu je kazna previsoka. Drugostupanjski sud razmotrio je po prvostupanjskom sudu izrečenu kaznu zatvora u svjetlu tako suprotstavljenih stajališta stranaka, te utvrdio da je kazna zatvora od osam godina adekvatna svim ispravno utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima. Sud prvog stupnja pravilno je otegotnim cijenio teške posljedice ovog kaznenog djela, kojim je doista uništena čitava obitelj. Ovako teške posljedice relativiziraju značaj utvrđenih olakotnih okolnosti, odnosno raniju optuženikovu neosuđivanost i podatak da nakon toga nije dolazio u sukob sa zakonom, te protek vremena od počinjenja kaznenog djela. Što se pak tiče životne dobi optuženika, drugostupanjski sud ne nalazi da se ona može cijeniti kao olakotna, jer 26 godina života podrazumijeva zrelost i adekvatno iskustvo. Stoga je kazna zatvora u trajanju od osam godina, respektirajući zakonom propisani raspon kazne za to djelo u vrijeme počinjenja (od tri do dvanaest godina), adekvatna težini počinjenog djela i svim utvrđenim okolnostima te je primjerena za postizanje svrhe kažnjavanja. S.Lacić
Možda ste propustili...

GRANIČNI PRIJELAZ SLAVONSKI ŠAMAC

Pijani se dovezu autima do granice

SVE JE VEĆI BROJ DVOKOTAČA NA CESTAMA

Zbog brzine poginuo vozač motocikla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana