ustupljena fotografija
16.3.2024., 00:00
DANI OTVORENIH VRATA ZRAKOPLOVNOG KLUBA
Vrabac otvorio hangare
Stotinjak zainteresiranih razgledalo je zrakoplove, pistu i razgovaralo s pilotom

VINKOVCI



Zrakoplovni klub Vrabac održao je Dane otvorenih vrata kako bi građani vidjeli hangare sa zrakoplovima, pistu, doznali što taj klub sve nudi ili razgovarali s Milanom Mravincem, profesionalnim pilotom instruktorom, voditeljem pilotske škole i dušom kluba i zračne luke. Od Mravinca su doznali da je Vrabac osnovan 1992., krenulo se od velike i prazne ledine, a za samu zračnu luku treba zahvaliti vizionarskom pogledu tadašnjeg gradonačelnika Dražena Švagelja.



U vrijeme kada je Klisa kod Osijeka bila okupirana kao međunarodni aerodrom, nije se znalo kakav će ishod biti i koliko dugo će biti okupirana, podsjeća Mravinac i prisjeća se kako je Švagelj smatrao da treba napraviti alternativu za Slavoniju. Zatim je osmislio projekt, osigurao zemljište i stvorio bazu za aerodrom Sopot, koji je trebao biti međunarodni.

- No Klisa je oslobođena, projekt nije više bio aktualan, pa je taj prostor pripao Zrakoplovnom klubu Vrabac, a aerodrom je tada počeo funkcionirati kao sportsko letjelište. Klub ima 70-ak članova, a napravili smo i novi projekt aerodroma koji danas ima tri hangara, kontrolni toranj, aerodromske prostorije i svu ostalu horizontalnu infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje jednog sportskog aerodromu uz produženu pistu s 800 na 1500 metara, betonske graničnike i betonske oznake. Aerodrom koji je kategorije 1 nije za komercijalni promet, nego za sportsko zrakoplovstvo, školovanje, prihvat turističko-rekreativnih zrakoplova i poslovnih malih zrakoplova iz zemlje i inozemstva - kaže Milan Mravinac dodajući kako su zbog svega toga i odlučili organizirati Dane otvorenih vrata u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vinkovaca i koordinaciji direktorice Martine Matković s predsjednikom kluba Željkom Šarčevićem i upravom.

Organizatori procjenjuju da je manifestaciju posjetilo stotinjak zainteresiranih i, što posebno raduje, velik broj obitelji s djecom, unatoč ne baš idealnom vremenu za letenje, zbog čega nije bilo moguće izvesti sve planirane aktivnosti.

- Uvjeren sam da ovo neće biti posljednja ovakva manifestacija kluba, nego ćemo sa sličnom praksom nastaviti – kaže predsjednik Vrapca Željko Šarčević i podsjeća kako imaju i pilotsku školu, koja je ujedno najveća u Hrvatskoj, i kategorija sportsko-rekreativnog zrakoplova klase 1 sve je rasprostranjenija.

- Pokazalo se da postoji veliko zanimanje za naš klub i njegov rad jer su prvi posjetioci počeli pristizati i prije najavljenog početka - kaže Ante Miljak, član Upravnog odbora kluba i autor, sa suradnicima, monografije "Vinkovački Vrabac Z. K. Vrabac", objavljene prošle godine u povodu 30 godina postojanja kluba.

- Vrata Zrakoplovnog kluba Vrabac gotovo svakodnevno su otvorena za sve zainteresirane sugrađane, ali i putnike namjernike koji se zanimaju za zrakoplovne aktivnosti i aerodrom Sopot - Vinkovci – zaključuje Milan Mravinac.

Miroslav Flego