Kultura
U IZDANJU MATICE HRVATSKE

Danteovo djelo u proznom prijevodu Božidara Petrača
Objavljeno 3. siječnja, 2023.
Novo hrvatsko izdanje "Čistilišta", drugoga dijela "Božanstvene komedije" Dantea Alighierija, u proznom prijevodu Božidara Petrača, objavila je Matica hrvatska u povodu 700. obljetnice Danteove smrti. Nakladnik podsjeća kako je Dante "Komediju" započeo pisati vjerojatno oko 1306. godine, u prvim godinama progonstva iz rodne Firence, a završio ju je malo prije smrti. "Pakao" dovršava do 1309., "Čistilište" negdje do 1316., a "Raj" između 1316. i 1321. godine.

"Čistilište" je Dante zamislio kao visoku planinu, otok okružen oceanom, u devet dijelova, s Predčistilištem i na vrhu sa Zemaljskim rajem. Oko Zemljine kugle kruži devet neba, a iznad njih nalazi se nepomičan i beskonačan Empirej, u kojem se nalazi Bog. Za Dantea "Čistilište" je stanje u koje su grješnici raspoređeni, kao i u "Paklu", u pojasevima prema težini grijeha, ali obrnuto od onoga rasporeda kakav vlada u "Paklu": od težih grijeha i muka prema lakšima, odnosno od izopćenika koji su zakasnili pokajati se te nehajnih vladara u predvorju do oholica, zavidnika, srditih, mlitavaca, lakomaca i rasipnika, proždrljivaca i razbludnika. Na vrhu "Čistilišta" nalazi se Zemaljski raj, gdje će Dantea ostaviti Vergilije, a u čudesnoj viziji pojavit će se Beatrice nad tajanstvenim kolima u svečanoj povorci.

T. S. Eliot u poznatom eseju o Danteu, napominje nakladnik, napisao je da je "Čistilište" najzahtjevniji dio "Božanstvene komedije", jer je modernom čitatelju kao građu poezije lakše prihvatiti prokletstvo, pa čak i blaženstvo nego pročišćenje, tu prijelaznu fazu između paklenih muka i rajskih naslada. No nakon čitanja cjelokupne "Komedije", upozorava Eliot, valja se ponovno vratiti ovom središnjem dijelu epa, jer tek tada "Čistilište" počinje otkrivati svoju ljepotu.

Novo izdanje u suvremenom, točnom i jasnom prijevodu Petrača čitateljima otkriva bogate slojeve značenja izvornika te potvrđuje svevremenost Danteove poezije i univerzalnost njezinih humanističkih poruka. Izdanje je opremljeno iscrpnim komentarima te slikama Zlatka Kesera i Igora Rončevića. "Pakao" - prvi dio Danteove "Božanstvene komedije" u Petračevu prijevodu objavila je Matica hrvatska 2021.

Dante Alighieri je rođen u Firenci 1265., a umro u progonstvu u Ravenni 1321. Zauzimao je visoke položaje u gradskoj upravi, no kada je u političkom sporu pristao uz gvelfe, pobjednička ga je stranka gibelina prognala. U nedovršenoj raspravi "Gozba" razvio je učenje o prirodnoj plemenitosti pojedinca i o važnosti talijanskog jezika, čemu je posvetio i latinski pisanu raspravu "O umijeću govorenja na pučkom jeziku". U djelu "Monarhija" zalaže se za univerzalno carstvo pravde, držeći da je i carska vlast izravno određena Bogom. H
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

2

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

3

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”