Regija
NAČEKALI SE NA DOZVOLE

Lenđelovi od krava nisu odustali, otvaraju vlastitu siranu
Objavljeno 24. prosinca, 2022.
Obitelj Đure Lenđela posjeduje 280 grla, od kojih je 120 muznih krava, po čemu se svrstavaju u red velikih proizvođača mlijeka
PODOLJE - Nisu ih omela poskupljenja svega, a ni novi tržišni uvjeti.

Čekali su, doduše, gotovo godinu dana, ali su u svojoj prvobitnoj namjeri ipak uspjeli. Obitelj Lenđel iz Podolja, naime, u Glavnoj ulici tog baranjskog mjesta u utorak će otvoriti siranu. Svoje će proizvode široj javnosti predstaviti već danas (subota, nap. a.) na belomanastirskoj tržnici, na kojoj će biti svake srijede i subote. Najveći su baranjski, a i šire, proizvođači mlijeka, a još prije nekoliko godina odlučili su od vlastitog mlijeka ponuditi i finalne proizvode - razne sireve i jogurte.

Tri godine


- Imali smo puno problema s papirologijom, ali sada ćemo napokon uspjeti otvoriti prodavaonicu i početi prodaju našeg asortimana - kaže Melita Lenđel, naglašavajući kako proizvode kuhane sireve s različitim začinima, poput kopra, ljute paprike ili vlasca, potom dimljene sireve, škripavac, slovački sir parenicu s različitim začinima, voćne, grčke i čvrste jogurte, vrhnje, svježi sir... Cijela priča oko finalizacije proizvoda od vlastitog mlijeka traje gotovo tri godine. Već su tada razamišljali o masovnijoj proizvodnji. Krenuli su u investiciju i, unatoč problemima, nisu mogli stati.

- Izgradnju sirane, odnosno prodavaonice sira, financirali smo vlastitim novcem od kreditnog zaduženja i posredovanjem raznih fondova, poput Zaklade Economica Hungarica. Cijeli projekt koštao je 4,5 milijuna kuna, u čemu je Economica Hungarica sudjelovala s 1,7 milijuna kuna - objašnjava Melita.

Pogled u pogon


U novoizgrađenom prostoru smješteni su uredi i prodavaonica, kao i sirana preradbenog kapaciteta 1000 litara mlijeka dnevno. Za početak iskorišteno će biti tek nešto više od pola kapaciteta, ali ako bude bilo potrebno, "pojačat će gas". Potencijalnim je kupcima, kroz debelo staklo, omogućen i uvid u cijeli proces, a u bliskoj budućnosti, kroz okno na podu prodavaonice, moći će "uživo" pratiti i zriobu sirova, jer im je u planu proizvodnja polutvrdog asortimana. Upravo zbog poskupljenja, svjesni ne tako sjajnog financijskog stanja Baranjaca i ostalih potencijalnih kupaca, odlučili su se za minipakiranja - do pola kilograma. Minimalna cijena sira je 30 kuna.

Lenđelovi su u proizvodnji mliječnih proizvoda već duže. Melita je, naime, prije nekoliko godina završila tečaj za preradu mlijeka, a usavršavala se u Mađarskoj. Povratne informacije prvih kušača jamče im uspjeh. Prodaja proizvoda od sira samo je dio njihove priče. U vlasništvu imaju 280 grla, od kojih 120 muznih krava. Posla imaju “od jutra do sutra”. Na farmi je pet zaposlenih osoba, a još ih je troje u sirani. I dok je Melitin suprug Đuro zadužen za dio posla vezan uz farmu, ona i kći više će se skrbiti o sirani.

Ivica Getto
ulaganja
SIRANA IH JE STAJALA 4,5 MILIJUNA KUNA

RASPRODAJA - PUT BEZ POVRATKA
”Proizvodnjom mlijeka bavimo se 20-ak godina. Opstali smo unatoč svim problemima. Moje je razmišljanje da je jednoj kravi, kako bi počela davati mlijeko, potrebno približno četiri godine, što znači isto toliko skrbi za nju. Ako jednom počnemo rasprodaju stadu, nikada se nećemo moći vratiti na sadašnje stanje”, kaže Đuro Lenđel, podsjećajući kako su bili blizu odustajanja ili bar smanjenja stada, ali do toga ipak nije došlo. Posao je naslijedio od oca, koji je prije puno godina u Beli Manastir mlijeko vozio konjskom zapregom.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana