Sport
NEUGODNA BOŽIĆNA ČESTITKA

Osijek od FIFA-e dobio zabranu dovođenja igrača
Objavljeno 15. prosinca, 2022.
Bijelo-plavi su se pod zabranom našli zbog kašnjenja isplate rata iz transfera Miereza, Ćeberka i Janjića

Ovih dana nimalo ugodna božićna čestitka stigla je iz Züricha u Gradski vrt. Naime, FIFA je osječkom klubu spustila rampu na ulazne transfere u predstojećem zimskom prijelaznom roku.Na prvu ta vijest možda izgleda zabrinjavajuće, ali riječ je o situaciji koju NK Osijek može riješiti jer zabrana je privremenog karaktera, točnije na snazi je do onog trenutka dok osječki klub ne riješi određena dugovanja koja ima iz nekih ranijih transfera.

Nema panike


NK Osijek nije na vrijeme uplatio pripadajuće rate iz transfera Ramona Miereza iz Alavesa, Jevhena Čeberka iz LASK-a te Nikole Janjića iz Sutjeske. Ti su klubovi po službenom postupku slučaj prijavili FIFA-i pa je krenula cijela procedura koja nije mogla imati drukčiji ishod nego privremenu zabranu ulaznih transfera za bijelo-plave.

- Točno je kako postoji FIFA-ina zabrana za dovođenje igrača. Još od ljetnog prijelaznog roka bili smo svjesni mogućnosti da do toga dođe, a već radimo na rješavanju te situacije. Prijelazni rok u HNL-u počinje 18. siječnja i svakako ćemo dotad pokušati premostiti ovu prepreku. Ne bježimo od obveza prema drugim klubovima, ali važno je znati kako smo u velikom investicijskom ciklusu u pitanju dovršetka izgradnje novog stadiona, što nam je u ovom trenutku apsolutni prioritet - rekao je Vladimir Čohar, član Uprave NK Osijek.

NK Osijek se već jedno vrijeme pomalo muči s financijama jer je izgradnja stadiona u završnoj fazi, a ona "jede" prilične količine novca. Jedan od razloga zbog kojih se Osijek našao u ovoj situaciji je i to što u ljetnom prijelaznom roku nisu ispunjeni planovi u pitanju izlaznih transfera. Planiralo se ljetos po toj stavci zaraditi desetak milijuna eura, ali se to nije dogodilo, pa klub sad "stenje". No, panike nema. Pred Osijekom je zimski prijelazni rok u kojem je plan isti kao i ljetos, pa ako se namakne planirani iznos, osječki klub će lako platiti te zaostatke. Osim toga, u Gradskom vrtu ionako nisu planirali nekakve prevelike investicije u igrački kadar ove zime. Ona bi trebala poslužiti tek za pregrupiranje i stvaranje prostora za izraženije aktivnosti na tom planu sljedećeg ljeta.

Poms potpisuje danas


Danas bi s dnevnog reda trebalo biti skinuto jedno od otvorenih pitanja oko novih ugovora. Naime, očekuje se da dogovor koji su u završnici jesenskog dijela sezone postigli klub i Rene Poms oko produžetka suradnje napokon bude i zapečaćen službenim potpisom. Podsjećamo, dogovor je postignut na godinu i pol dana, do ljeta 2024. godine. Poms je nakon što je preuzeo momčad od Nenada Bjelice početkom rujna napravio odličan posao s bijelo-plavima. Praktično je ekspresno uspio podignuti posrnulu momčad, vratio je bijelo-plave pri vrh prvenstvene ljestvice, uveo ih u četvrtfinale Kupa u kojem ih očekuje domaći susret protiv Hajduka, čime je ozračje oko kluba opet postalo pozitivno nakon neugodnih stvari koje su se na rezultatskom planu događale na startu sezone. Jasno, Renea će kao i svakog trenera ovog svijeta držati rezultat, ali kako je krenuo, navijači bijelo-plavih se imaju puno pravo nadati dobrim vijestima i u proljetnom dijelu sezone.

NK Osijek je očito na određenoj prekretnici za koju će temelji biti postavljeni ove zime, a nadogradnja bi trebala uslijediti u ljeto, kada će, vjerujemo, bijelo-plavi već biti u svom novom domu na Pampasu. Tada bi i službeno trebala započeti nova era u povijesti NK Osijek.

Dalibor Keler
TROJICI NOVI UGOVORI
U Osijekovoj svlačionici danas sjedi devet igrača kojima na ljeto izlaze ugovori. Izvjesno je kako svima njima neće biti ponuđeno produženje suradnje. Neki od tih igrača u njima imaju klauzule po kojima se ugovori mogu produžiti za još godinu dana poput Jugovića i Leovca, a klub je zainteresiran za aktiviranje tih klauzula. Osim njih dvojice nacrt novog ugovora trebao bi se naći i pred Josipom Špoljarićem.