Svijet
BIH: ŽDRIJEBOM ODREĐEN KLJUČNI ZASTUPNIK

SDA-u ipak kontrolni paket u Domu naroda, ali nedovoljan
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Iako će to najprije zakomplicirati uspostavu vlasti i za to već postoji rješenje

Proces uspostave nove vlasti u BiH zakomplicirao se nakon što je u četvrtak Stranka demokratske akcije (SDA) dobila kontrolni paket u Domu naroda parlamenta Federacije, a time i mogućnost utjecanja na izbor izvršne vlasti u tom entitetu.U sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu tijekom dana obavljeno je ždrijebanje između dva kandidata za zastupnika u Domu naroda iz reda Bošnjaka koje treba delegirati Livanjska županija, a sreća je odlučila kako će to biti član SDA-a. Izboru na sreću pribjegava se u situacijama u kojima su kandidati za delegiranje u Dom naroda izjednačeni po broju zastupnika koji ih podupiru u županijskim skupštinama. SDA je tako dobio 12. zastupnika u klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda, a blok od osam do sada oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka, koje su načelno dogovorile koaliciju s HDZ-om BiH, ostao je na deset zastupnika. SDA može računati i na još jednog zastupnika u klubu Bošnjaka koji dolazi iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.

Sukladno izmjenama izbornog zakona koje je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, najmanje 11 zastupnika u svakom od tri kluba konstitutivnih naroda u entitetskom parlamentu čini većinu kvalificiranu za predlaganje kandidata za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Predsjednik Federacije BiH treba biti iz reda hrvatskog naroda, a čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je potvrdio kako će kandidatkinja za tu poziciju biti Lidija Bradara.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović u srijedu je kazao kako će, unatoč ovakvom mogućem ishodu izbora bošnjačkih zastupnika, njegova stranka i bošnjačko-građanska "osmorka" nastaviti proces uspostave vlasti, oslanjajući se na komotnu većinu koju imaju u zastupničkim domovima kako federalnog, tako i državnog parlamenta.

Igor Bošnjak
ZASTUPNIČKI DOM MOŽE ODBITI KANDIDATA SDA, ONDA SU U IGRI “OSMORKA” I HDZ
Po jedan dopredsjednik bira se iz reda Srba u kojemu “osmorka” ima osiguranu većinu, dok je drugi dopredsjednik iz reda Bošnjaka, a prema trenutačnom omjeru snaga u Domu naroda mogućnost predlaganja takvog kandidata sada ima samo SDA. Dopredsjednici Federacije su bitni, jer je njihova suglasnost bitna za sva imenovanja, pa i za uspostavu vlade Federacije BiH. Predsjednika i dopredsjednike, na temelju prijedloga Doma naroda, bira Zastupnički dom federalnog parlamenta gdje HDZ BiH i “osmorka” imaju većinu. Njima sada na raspolaganju stoji mogućnost da u Zastupničkom domu obore prijedlog SDA za bošnjačkog dopredsjednika. Nakon toga bi se u 2. krugu ponovno predlagali kandidati, a za to su u ovakvom slučaju, sukladno Schmidtovim izmjenama izbornih pravila, dovoljni i glasovi samo po sedam zastupnika iz nacionalnih klubova, a to “osmorci” i HDZ-u BiH više nije problem.

Možda ste propustili...

GODIŠNJICA MASAKRA NA TRŽNICI MARKALE

Bez optužnice za opsadu Sarajeva