Sport
NK OSIJEK KREĆE S PRIPREMAMA

Momčad na okupu, Poms potpisuje, ne zna se tko će ostati
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Bijelo-plavi će do Nove godine trenirati u Osijeku, a 2. siječnja 2023. otputovat će na pripreme u Umag

Danas završava odmor za nogometaše Osijeka. Neuobičajena jesen koju je inicirao termin Svjetskog prvenstva u Kataru, koje se prvi put u povijesti igra u pola sezone, natjerala je klupske trenere na prilagodbe plana priprema.Odmor između dvije sezone za igrače bio je gotovo mjesec dana, a za pripreme će treneri imati punih šest tjedana, što mnogi od njih smatraju optimalnim razdobljem. Možda je nešto duži odmor koji su igrači imali i dobrodošao, jer u posljednje dvije godine puno je toga bilo poremećeno u kalendaru natjecanja zbog koronakrize. Nakon što završi SP u Kataru, klupski kalendar natjecanja napokon će se vratiti u normalne okvire.

Racionalizacija


Za nogometaše Osijeka stanka je prošla bez napetosti. Polusezonu su završili na trećem mjestu, što je pristojan rezultat s obzirom na probleme s kojima su se bijelo-plavi susretali na početku sezone. Kada je Rene Poms krajem kolovoza naslijedio Nenada Bjelicu na klupi, bijelo-plavi su se rezultatski počeli uzdizati, a na kraju su, uz poneko posrtanje, imali dobru polusezonu. Iako će se teško uključiti u borbu za naslov, izazova u proljeće neće nedostajati. Pokušat će Osječani napasti drugo mjesto u prvenstvu, ali pravi ispit očekuje ih u četvrtfinalu hrvatskog Kupa, u kojemu će biti domaćini Hajduku. Zapravo, puno toga trebalo bi se sad tek početi događati. Tijekom tjedna trener Rene Poms trebao bi potpisati novi ugovor koji će ga s NK-om Osijek vezati do ljeta 2024. godine. To će biti prvi korak u novoj fazi osječkog prvoligaša koja će biti obilježena i određenim kadrovskim promjenama. Svi se slažu kako je svlačionica prenapučena, pa će se ići u racionalizaciju broja profesionalaca. Za neke se planiraju transferi, s drugima će se razgovarati o budućnosti, a neki bi mogli završiti na posudbama, a treba vidjeti i kako će se rasplesti situacija oko produženja ugovora s Lászlóm Kleinhesilerom. Sportski direktor Ivica Kulešević već ima pripremljen nacrt kako bi trebala izgledati momčad za drugi dio sezone, ali tek treba vidjeti hoće li osječki klub ostvariti sve zacrtane ciljeve tijekom zime.

Poms želi napredak


Igrači su imali dva tjedna čistog odmora, a u trećem su trebali početi raditi po programima koji su im podijeljeni uoči rastanka na kraju jesenskog dijela sezone. Očekuje se kako će se na prozivci pojaviti svi osim reprezentativnog vratara Ivice Ivušića, koji je u Kataru. Pred Pomsom su prve samostalne pripreme s bijelo-plavima, a njegovi su ciljevi za nastavak sezone jednostavni:

- Želimo još ubrzati našu igru i produžiti razdoblje u kojemu radimo visoki pritisak na suparnika. Bilo je dijelova utakmica u kojima smo gubili svoj način igre kako u obrani tako i u napadu. Volio bih da duže držimo visoki intenzitet i na tome ćemo najviše raditi tijekom ovih priprema. Pred nama je puno posla, a smatra kako postoji prostor za napredak - rekao je Poms.

Bit će izazova i za njega kada je udarna postava u pitanju. Poms je standardizirao prvu jedanaestoricu tijekom jeseni, ali na raspolaganju nije imao sve svoje adute jer su izvan stroja gotovo cijelo vrijeme njegova mandata bili kapetan Mile Škorić i Kirstijan Lovrić. Njih dvojica bi zdravi trebala dočekati početak priprema, a to znači kako će se bitka za pozicije u udarnoj postavi intenzivirati.

Naravno, kako će Osijek izgledati u nastavku sezone najviše će ovisiti o tome što će se događati tijekom zimskog prijelaznog roka. Točnije, koji će igrači i koliko njih važnih napustiti Gradski vrt.

Dalibor Keler
PRVI DIO U OSIJEKU, ONDA U UMAG
 
Plan zimskih priprema razrađen je već odavno. Danas u 11 sati počet će prvi trening, a bijelo-plavi će u Osijeku trenirati sve do Nove godine. Tijekom božićnih blagdana imat će tri slobodna dana, a već 2. siječnja spakirat će stvari i krenuti u Umag gdje će odraditi završni dio priprema za drugi dio sezone. U Istri će ostati 12 dana. Drugi dio prvenstva počinje 21. siječnja kada će u Gradskom vrtu gostovati Rijeka.

Najčitanije iz rubrike