Crna kronika
PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Prevaren je: Kupio auto s vraćenom kilometražom
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Na automobilu je kilometraža umanjena za nekoliko desetaka tisuća kilometara

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 45-godišnjakom, na temelju dopisa Općinskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda, djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje, potvrdili su sumnju da je 55-godišnji muškarac prevaren.Naime, 55-godišnjak je sklopio ugovor s tvrtkom za prodaju automobila, u vlasništvu 45-godišnjaka, te kupio rabljeni automobil. Analizom kupljenog automobila u grupi ovlaštenoj za servisiranje automobila, utvrđeno je da stanje na kilometarsatu ne odgovara stvarnom stanju prijeđenih kilometara, odnosno prijeđeni kilometri su umanjeni za nekoliko desetaka tisuća kilometara. Protiv 45-godišnjaka slijedi posebno izvješće kao dopuna kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Ovo je samo jedna u nizu prijevara s vraćanjem tzv. kilometarsata. Kako smo pisali krajem kolovoza, zbog skidanja kilometraže, 64-godišnji Slavonac osuđen je na šest mjeseci zatvora, no u zatvor neće ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. On je kupcu Audija slagao da je kilometraža na vozilu mnogo manja. Općinski sud u Slavonskom Brodu izdao je kazneni nalog i nepravomoćno proglasio 64-godišnjaka krivim.

Utvrđeno je kako je 64-godišnjak 13. siječnja ove godine u Slavonskom Brodu, kao vlasnik automobila Audi A4 TDI Quattro, u postupku kupoprodaje navedenog automobila, kao prodavatelj lažno predočio kupcu iz Slavonskog Broda, da je automobil u trenutku prodaje prešao 156.000 kilometara, iako je znao da je automobil prilikom produženja valjanosti registracije 2020. prešao najmanje 341.273 kilometra. Tako je kupcu, koji nije sumnjao u istinitost prikazane kilometraže, prodao automobil za iznos od 10.000 eura, oštetivši kupca za točno neutvrđeni novčani iznos veći od 1000 kuna, a manji od 60.000 kuna, ostvarivši na taj način protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Proglašen je krivim jer je, da bi zaradio, doveo nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, i održavao ga u zabludi i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini, čime je počinio kazneno djelo prijevare.

Podsjetimo, prva ovakva presuda za koju se čulo u javnosti donesena je u Hrvatskoj još 2019. godine, u Virovitici. Tada je vlasnik Renaulta Clio prodao vozilo kupcu za 25.600 kuna, dok je kilometraža u vozilu bila 182.000 kilometara, iako je znao da je prava kilometraža morala biti najmanje 297.000 kilometara. Nedugo nakon toga kupac je htio Clija ponuditi autokući u Bjelovaru u zamjenu za drugo vozilo, no prije no što je došlo do realizacije navedenoga autokuća je provjerila kilometražu i utvrdila da je stvarna kilometraža na posljednjem tehničkom pregledu 29. kolovoza 2018. bila 293.060 kilometara.

Sandra Lacić
OGROMNA ŠTETA
Procjenjuje se da namještanja brojača kilometraže koštaju Europu između 5,6 i 9,6 milijardi eura godišnje, što plaćaju svi u lancu, od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca. Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi za rabljeni automobil već im brzo rastu troškovi popravaka i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na cestama i više zagađuju. Istraživanja su pokazala da su prijevare s kilometražom češće u slučajevima prekogranične prodaje vozila.

Između 30 i 50 posto uvezenih rabljenih vozila imaju namještene brojače, a Hrvatska je u toj skupini zemalja s 40 posto uvezenih vozila. Vjerojatnost kupovine takvoga vozila u nekim se zemljama penje na 80 posto.

Možda ste propustili...

ŠOKANTAN KRAJ ISTRAGE ZLOČINA IZ LISTOPADA 2020.

Brat je ubojica nestalog muškarca

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA POGODOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU

Bivši ravnatelj Kopačkog rita dobio godinu i pol, devet mjeseci bezuvjetno

U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Dimnjak izazvao požar u kući, kabel u radionici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana