Kultura
DVA ROMANA SAŠE JAKŠIĆ

Moje priče imaju sretan kraj, ali on nije bajkovit
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Izdavačka kuća Prof&Graf je u 2022. objavila čak 22 naslova, među kojima su i ova dva romana

Osječanka Saša Jakšić predstavila je u Klubu knjižare Nova svoja dva romana "Napokon zajedno" i "Manage a trois", u izdanju Prof&Graf, izdavačke kuće koju je pokrenula sa suprugom Danijelom. Njihova izdavačka kuća je u 2022. godini objavila čak 22 naslova, među kojima su i ova dva romana ljubavne tematike.- Volim za sebe reći da pišem limunadice, jer su to opuštajuće ljubavne priče u kojima nema previše eksplicitnog sadržaja. Roman "Napokon zajedno" je jako emotivan i mnogi su mi rekli da ih je rasplakao. S druge je strane "Manage a trois" malo lakši i zabavniji - rekla je Jakšić o svojim romanima.

- "Napokon zajedno" je ljubavna priča između profesora i studentice. Kad sam jednoj izdavačkoj kući predložila svoj roman, dobila sam odgovor kako je to teški klišej i da to njih apsolutno ne zanima. No, oni koji su je pročitali, znaju da to nije klišej, jer glavni likovi nisu bili zajedno tijekom njezina studija, nego tek deset godina kasnije. Na fakultetu su samo patili jedno za drugim - opisala je autorica svoj prvi roman, koji je, igrom slučaja, zapravo napisala kao posljednji. Drugi roman "Manage a trois" je priča o ljubavnom trokutu, u kojemu se nađe junakinja Alisa koja dolazi na more i upoznaje dva muškarca. Jedan od njih je slavni kuhar, tako da je Jakšić na kraju knjige ispisala i neke svoje (Alisine) recepte, dok recepte kuhara iz romana autorski potpisuje Ivan Kelava, profesor kuharstva. Zanimljivo je kako u nijednom njezinu romanu ne postoji geografski definirano mjesto radnje.

- To je tako isplalo neplanski, ali je fora da čitatelj može sam u svojoj mašti smjestiti roman u svoju sredinu ili otputovati na more, recimo kao u "Manage a trois". Moji svi romani su domaći, radnja se događa u Lijepoj Našoj, hrvatski su likovi, ali nije nigdje navedeno mjesto ni vrijeme radnje. Ne pišem povijesne romanse (smijeh) - pojasnila je Jakšić i dodala kako su njezini likovi izmišljeni, no daje im osobine nekih stvarnih osoba.

- Svaki pisac unese dio sebe u svoje autorsko djelo, pa u likove koje kreira unosi osobine nekih bliskih ljudi, možda i nesvjesno. Rekli su mi oni koji poznaju mog supruga da moji muški likovi karakterno jako podsjećaju na njega. To nije bilo namjerno, ali možda je to moj ideal muškarca, pa je tako ispalo - objasnila je autorica, koja voli svoje romane završiti sretnim krajem.

- Volim čitati knjige koje imaju sretan kraj, mislim da ljudi trebaju sretne krajeve. Gotovo svi moji romani imaju sretan kraj, ali ne i bajkovit. Mislim da život nije bajka i moji romani nisu napisani kao bajke. Čitatelji su mi rekli da im se sviđaju moji romani jer prikazuju realne likove, s kojima se mogu suživjeti. Iako nisu savršeni i bajkoviti, njihovi su krajevi sretni - ispričala je Jakšić, čiji je treći roman "Pusti i dopusti" u tisku.

Knjige u izdanju Prof&Graf mogu se kupiti u Knjižari Nova i online na www.hocuknjigu.hr ili posuditi u GISKO-u i nekoliko knjižnica u Hrvatskoj.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

KNJIŽEVNICA ZA DJECU JELENA PERVAN

Približava priče djeci s teškoćama u razvoju

NOĆ MUZEJA U ZAVIČAJNOM MUZEJU SLATINA

Prisjećanje na igre kroz povijest

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA DARIJA GRGIĆA

Takvog čitatelja kakav je bio teško da ćemo uskoro imati

2

U VINKOVAČKOJ NOĆI MUZEJA

Izložba o holokaustu i fotografije Stephana Lupina

3

BROJNI VUKOVARCI OBIŠLI VUKOVARSKE MUZEJE

Pozornost privukla izložba o Ivi Robiću