Kultura
U ZAGREBU JE POČEO FESTIVAL 35. GAVELLINE VEČERI

Donosi 12 recentnih uspješnica
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Festival 35. Gavelline večeri, nakon dvogodišnje stanke zbog potresa i pandemije, svečano je otvoren u subotu "u gostima" u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je program od ukupno 12 predstava otvorio prvi dio nagrađivanog diptiha Olivera Frljića "Braća Karamazovi". Na prvom postpotresnom i postpandemijskom izdanju renomiranog festivala ponajboljih recentnih regionalnih kazališnih ostvarenja publici je dobrodošlicu uvodno poželio ravnatelj organizatora, GDK Gavelle, Dražen Ferenčina. Kazao je kako mu je drago što se 35. Gavelline večeri nakon dvogodišnje stanke ponovo održavaju, iako zbog produljenog trajanja radova na sanaciji još uvijek ne u matičnom kazalištu u Frankopanskoj ulici, te u nešto kasnijem terminu.

- Ipak, smatrali smo da ne bi bilo u redu da smo i ove godine odustali od Gavellinih večeri, kako naša publika ne bi ostala uskraćena za neke lijepe, kvalitetne predstave koje su se dogodile u posljednjih godinu-dvije dana, a koje inače ne bi imala priliku vidjeti - istaknuo je Ferenčina.

Do 16. prosinca na pet lokacija predstavit će se kazališta iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita. Zagrebačka kazališta igraju na svojim matičnim pozornicama, dok Gavella gostujuće predstave i KunstTeatar, nastupaju na sceni Kulturnog centra Travno, a zbog izvanrednih okolnosti festivalski program neće uključivati tradicionalne okrugle stolove. Festival je otvorenim proglasio pomoćnik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Nikola Stojadinović, uz poruku da će Gavella biti otvorena sljedeće godine.

Nakon uručenja nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju te najbolju žensku i mušku ulogu bit će, izvan konkurencije, prikazana Gavellina produkcija “Zagreb 2020”, autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. H
OTVORENJE UZ “BRAĆU KARAMAZOVE”
Festival je otvorio prvi dio kazališnog diptiha “Braća Karamazovi” redatelja Olivera Frljića, “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu”. Dan poslije, u nedjelju, u programu je bio drugi dio, “Braća Karamazovi - Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način”. Obje predstave produkcija su ZKM-a. Teatar &TD s predstavom “Mala zabava” Vanje Jovanovića nastupa 5. prosinca, a domaćin festivala GDK Gavella izvest će predstavu “Naš razred” Jasmina Novljakovića 6. prosinca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana