Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Država mu plaća 57.900 kuna zbog 193 dana neosnovanog pritvora
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Republika Hrvatska mora isplatiti Slavoncu 57.900 kuna ili 7684,65 eura, sa zateznom kamatom od 15. rujna 2021., jer je u istražnom zatvoru proveo 193 dana, a kasnije je u sudskim postupcima oslobođen optužbe da je nekoga iznuđivao. Hrvatska mu mora platiti i trošak parničnog postupka u iznosu od 3430 kuna ili 455,24 eura, sa zateznom kamatom od 30. studenoga ove godine, kada je donesena nepravomoćna presuda.

Slavonac se prije suda obratio Ministarstvu pravosuđa i uprave sa zahtjevom radi postizanja nagodbe. MInistarstvo je smatralo da ima pravo na odštetu, no zatraženi je iznos ocijenilo previsokim te je ponudilo sklapanje nagodbe za iznos od 53.480 kuna. Slavonac nije bio zadovoljan ponuđenim iznosom, pa je pokrenuo sudski postupak. Tražio je još 28.950 kuna više, sa zahtjevom za zateznu kamatu na dosuđeni iznos od 29. studenoga 2018. do 15. rujna 2021., no taj tužbeni zahtjev sud je odbio kao neosnovan.

Općinski sud u Osijeku navodi kako je nedvojbeno utvrđeno da je Slavonac u istražnom zatvoru proveo 193 dana, i to od dana uhićenja, 20. svibnja 2018., pa do dana puštanja na slobodu, 26. studenog 2018. Uhićen je po raspisanoj tjeralici. Presudom Općinskog suda u Osijeku od 26. studenoga 2018., oslobođen je optužbe da je počinio kazneno djelo protiv imovine iznudom, a presuda je potvrđena i presudom Županijskog suda u Osijeku od 2. kolovoza 2019. godine. Kako je oslobođen optužbe, neosnovano je bio u istražnom zatvoru ukupno 193 dana.

Sud navodi kako visinu pravične novčane naknade prosuđuje na temelju oduzimanja slobode kao jednog od temeljnih ljudskih prava. Pravo na slobodu i zaštitu od neosnovanog lišenja slobode ljudsko je pravo zaštićeno Ustavom Republike Hrvatske koji određuje da je čovjekova sloboda i osobnost nepovrediva, da svatko tko je bio nezakonito lišen slobode, ili osuđen, ima, u skladu sa zakonom, pravo na odštetu i javnu ispriku. Nadalje, pravo na slobodu kao najvišu kategoriju ljudskih prava zaštićeno je i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

- Kako je sloboda temeljno pravo čovjeka, njezino neosnovano oduzimanje ima za posljedicu novčanu naknadu kao satisfakciju za uskraćenu slobodu koji svaki prosječan čovjek trpi, jer je potpuno životno i logično da je oduzimanje slobode, odnosno boravak u istražnom zatvoru za svakog čovjeka povezan s patnjom. Prilikom određivanja visine štete, sud je, osim duljine trajanja istražnog zatvora od 193 dana, uzeo u obzir i dob tužitelja od 38 godina u trenutku lišenja slobode te činjenicu da je izdvojen iz svoje životne sredine i obitelji. Na temelju Zakona o obveznim odnosima, u vezi s člankom 480. Zakona o kaznenom postupku, sud smatra da tužitelju pripada pravična novčana naknada zbog neosnovanog lišenja slobode, a visinu štete sud je odredio na temelju Zakona o parničnom postupku, po slobodnoj ocjeni i to u iznosu od 57.900 kuna - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju nepravomoćne presude Općinskog suda u Osijeku. Protiv ove presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku 15 dana. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana