Regija
OBILJEŽENA 12. OBLJETNICA SMRTI MLADOG ŽUPANJCA

In memoriam Miroslav Tunjić - Živim život bez nasilja“
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemska  organizirala je preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva „In memoriam Miroslav Tunjić“- „Živim život bez nasilja“.

Preventivno-edukativni program, organizira se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtvu vršnjačkog nasilja 2010. godine, kao i u spomen na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi se potaknuli mladi na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja.  Miroslav Tunjić  imao je samo 17 godina. Ni danas nije jasno zbog čega su ga dvojica lokalnih mladića nakon izlaska iz kafića u Gradištu brutalno pretukla i ostavila da leži na cesti - bez svijesti, u mraku. Na njega je naletio automobil i usmrtio ga.

Ime Miroslava Tunjića ili Mire, kako su ga od milja zvali prijatelji, ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. U središtu pozornosti i ove su godine bili mladi, učenici šest osnovnih škola s područja županjske Posavine, koje su se odazvale pozivu PU vukovarsko-srijemske te  su se kroz mjesec studeni posebno angažirale u promicanju kulture nenasilja izborom Promotora nenasilja. Riječ je o učenicima, koji su u svojim školama prepoznati od strane svojih vršnjaka kao osobe koje su svojim ponašanjem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti.

Izabrani promotori nenasilja, u sklopu preventivno-edukativnog programa predstavljeni su kroz svoje video uratke i literarne uratke te su i ove godine simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije. Tendencija provedenih preventivno – edukativnih aktivnosti  bila je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja. Izabrani promotori nenasilja za 2022. godinu su: Marija Mijatović iz Gradišta, Franjo Ljubić iz Bošnjaka, Josip Leaković iz Županje, Katarina Gregorović iz Babine Grede, Lana Pavlović iz Županje, Martina Barić iz Cerne, Anastazija Vincetić iz Štitara i Lana Dominković iz Županje.

 
U okviru programa izabrani promotori nenasilja posjetili su i Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali postav Muzeja policije „Soba sjećanja“, u kojem su izloženi dijelovi starih policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata i drugo. . Zajednička poruka „Promotora nenasilja“ mladima je: Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Aktivno se usprotivite nasilju, prijavite nasilje, pomozite žrtvi nasilja!

Marija Lešić Omerović

Možda ste propustili...

OPĆINA DRENOVCI RASPISALA NATJEČAJ

Javne potrebe u kulturi potiču s 26.545 eura

ZA VIŠE OD 30 POSTO OTPADA IZ KUĆANSTVA

Podjela kompostera u naselju Opatovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELE FINANCIJSKI RASTERETITI GRAĐANE

Grad Županja ukida
naplatu parkinga

2

ORKANSKO NEVRIJEME I POLJOPRIVREDA

Muka na farmama: U krovovima rupe, krave na hladnoći daju manje mlijeka

3

ZBOG PREKOMJERNE POPULACIJE

Cijele veljače pojačan je lov na čaglja i lisicu