Ekonomija
NOVE FAZE U NIŠNIM STRATEGIJAMA

Tržište 5G do 2026. će vrijediti 65 mlrd. dolara
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Predviđa se da će tržište 5G do 2026. godine biti vrijedno 65 milijardi dolara, a na globalnoj razini do 2024. godine bit će više od milijardu 5G pretplatnika. Dok je 5G sektor pod utjecajem skepticizma nakon godina pompe, vjerojatno će doći do nove faze natjecanja u nišnim 5G strategijama i lokalnim tržištima jer velike telekomunikacijske tvrtke predviđaju značajne izglede za masovno tržište. Operateri javnih mreža još nisu sposobni isporučiti ultravisoke brzine i kratke latencije koje 5G obećava i kao rezultat toga industrija teži privatnim mrežama. Međutim, kao predvodnici vrhunske tehnologije i rješenja, telekomunikacijske tvrtke gledaju u budućnost i u značajan potencijal stvaranja 5G mreža za javnost. Diljem svijeta, telekomunikacijske tvrtke i vlade podjednako traže načine za uvođenje učinkovitih 5G rješenja u svoju postojeću infrastrukturu ili stvaranje novih opcija. Kina je trenutačni lider kada se radi o mogućnostima koje nudi 5G mreža. Međutim, do 2025. godine očekuje se da će polovina većih zapadnoeuropskih zemalja imati pristup 5G. Brojne su telekomunikacijske tvrtke u svijetu koje povećavaju 5G operacije i kao rezultat toga vjerojatno će privući ulaganja. Huawei prednjači s najvećim brojem prijava patenata za 5G tehnologiju, s ukupnim udjelom od 13,5 %. Tvrtka je potpisala više od pet tisuća 5G komercijalnih ugovora na svom matičnom tržištu, Mađarskoj, Tajlandu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako bi pomogla tvrtkama u izgradnji 5G infrastrukture.

Indijska telekomunikacijska tvrtka Reliance Jio, čiji investitori uključuju Facebook i Google, potrošila je 11 milijardi dolara na aukciji 5G spektra, pobijedivši konkurente u utrci za dominaciju digitalnih usluga sljedeće generacije u zemlji od 1,4 milijarde ljudi.

U sadašnjem izazovnom globalnom okruženju, s usporavanjem gospodarstva i prjetećom recesijom, 5G tehnologija će rasti i biti široko rasprostranjena. Kada se primijeni u velikom opsegu u proizvodnom sektoru, 5G će unaprijediti rast pametnih operacija i rješenja interneta stvari (IoT) koja mogu značajno smanjiti potrošnju energije.

Prema Ericssonu, broj mobilnih 5G korisnika u svijetu iznosio je 217 milijuna u 2020. godini, 664 milijuna 2021. godine. Do 2027. godine broj korisnika mogao bi dosegnuti 4,4 milijarde.

Također je vjerojatno da će 5G utjecati na sektor zdravstva. Primjerice, 70 % pacijenata u Kini mora putovati u gradove iz obližnjih provincija kako bi pristupili kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. 5G mreža može ljudima koji su manje pokretni olakšati interakciju s liječnicima. Z.R.
Možda ste propustili...

NA ZAGREBAČKOJ BURZI REDOVITI PROMET DIONICAMA SPLASNUO

Crobex porastao 12., a Crobex10 treći tjedan

KATARINA KRALJEVIĆ UMJESTO ZDENKA MATAKA

Promjene članova Uprave Erste banke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana