Osijek
IZLOŽBA RADOVA GLUHOSLIJEPIH UMJETNIKA

”Ars Amicorum”: Oda prijateljstvu
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, u organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, u četvrtak, 1. prosinca, s početkom u 18 sati održat će se otvorenje izložbe umjetničkih radova gluhoslijepih autora, umjetnika amatera, Kikija Bezuha i Chrisa Dougala pod nazivom "Ars Amicorum". Otvorenje će se održati u izložbenoj auli na katu GISKO-a.

Dougal (54) rođen je u Edinburghu (Škotska), ljubav ga je prije puno godina dovela u Hrvatsku, a prije tri godine odvažio se okušati u izazovnom svijetu umjetnosti. Bezuh (41) opčinjen je crtanjem od ranoga djetinjstva, a svijet svoje mašte, ali i svijet gluhosljepoće, godinama približava djeci i mladima sudjelujući u brojnim edukativnim školskim i vrtićkim radionicama, rušeći tako predrasude i stvarajući bolje, uključivije društvo.

Izložba prikazuje umjetnost dvojice gluhoslijepih prijatelja, koji kroz proces stvaranja putuju zajedno, gradeći pri tome izniman odnos. Izloženi radovi nastajali su kroz kreativne radionice u organizaciji Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba, u vrijeme pandemijskih mjera i trostruke izolacije gluhoslijepih osoba. Upravo taj specifični kontekst vremena u kojemu su ova djela nastala daje posebnu važnost ovim slikama koje su svojevrsno svjedočanstvo iskrenom i dubokom prijateljstvu koje je tada, u inat, niknulo i raste unedogled kroz njihove stvaralačke procese. Također, zaokružen je i ciklus introspektivnog putovanja u kojemu svaki umjetnik pronalazi novoga sebe, stvarajući pri tome djela kroz koja osvješćuju spoznaju vlastitih vrijednosti i potencijala koje žele podijeliti sa svojom publikom.

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...

AKO VAM POŠTA NIJE URUČILA DOKUMENT O KOMUNALNOJ NAKNADI

Po rješenje na Trg V. Lisinskog 1

POLAZIŠNA TOČKA ZA SAMOTNIČKO LUTANJE

Jedna sjena slobodna od budućnosti

NA RUŽAN PRIZOR UPOZORILI GRAĐANI

Divlje odlagalište u Našičkoj očišćeno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage