Ekonomija
OD 2024. GODINE

Niskougljična energija: Potencijali sunca, vjetra i topline
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku održana je LIFE konferencija pod nazivom Za gigaBITNU zelenu energiju koju su zajednički organizirali A1 Hrvatska i FERIT. Cilj konferencije je približiti javnosti niskougljičnu energiju i modele sufinanciranja kroz jedinstvene primjere u zemlji i regiji te potaknuti na promjene regulatornog okvira u provedbi ambicioznih ciljeva Zelenog plana za Europu do 2050. i ciljeva održivog razvoja.

Živimo u vremenu nestašice i velikog povećanja cijene energenata, zbog čega pitanje učinkovitog raspolaganja energijom dobiva sve veću važnost. Prema podatcima međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), do 2050. godine u sektoru obnovljive energije i energetske učinkovitosti radit će 43 milijuna ljudi diljem svijeta. "Na FERIT-u oko 50 studenata godišnje završava studije iz područja elektroenergetike i vrlo su traženi na tržištu rada. U kontekstu nužne zelene tranzicije, vjerujemo da će i dalje rasti interes za našim studijima iz tog područja", izjavio je Tomislav Matić, dekan FERIT-a.

Na panel-raspravi istaknuto je kako u Hrvatskoj leže veliki potencijali sunca, vjetra i geotermalnih izvora te ih trebamo jače iskoristiti jer nema razloga da Hrvatska ne bude energetski neovisna do 2030. Temelji održivog gospodarstva leže u kontinuiranom ulaganju u istraživanje i razvoj domaćeg energetskog potencijala te izgradnji tehnološki učinkovitih i konkurentnih rješenja baziranih na vlastitim prirodnim resursima koji su okolišno i klimatski prihvatljivi.

“Hrvatska ima kapacitete za proizvodnju 6500 MW godišnje iz obnovljivih izvora od čega je najveći dio iz hidroelektrana. Cilj Vlade RH je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u RH i postizanje energetske neovisnosti za svakog. Prošle godine uvezli smo samo deset posto energije. Država ima ključnu ulogu u podršci ulaganju i realizaciji u obnovljive izvore. Imamo velike potencijale u geotermalnim izvorima, a valja očekivati da će kroz pet do šest godina upravo područje Osijeka i Slavonije biti “najsolariziranije” u Hrvatskoj, istaknuo je Ivo Milati, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

SABORSKI ZASTUPNICI O POLJOPRIVREDI

Petir: Nisu svi OPG-ovi propali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, GLAVNI EKONOMIST HUP-A

Očekuje se normalizacija globalnih lanaca nabave

2

ZSE PROTEKLOGA TJEDNA

Crobexi skliznuli s najviših razina

3

SVJETSKA VALUTNA TRŽIŠTA

Nakon povećanja kamata jača dolar