Novosti
STALNO VIJEĆE HBK U BANSKIM DVORIMA S PREMIJEROM

Biskupi i Plenković o mjerama pomoći građanima, katoličkim školama, obnovi građevina
Objavljeno 28. studenog, 2022.

Članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije u ponedjeljak su na redovitom polugodišnjem sastanku u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarali o mjerama i aktivnostima za očuvanje standarda građana u okolnostima krize i inflatornih pritisaka.Plenković je istaknuo da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja, stoji u priopćenju HBK. Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, rastu mirovina i socijalnih naknada, kao i ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima.

Predstavnici HBK izvijestili su o aktivnostima koje provodi Hrvatski Caritas u zajedništvu s biskupijskim i župnim Caritasima u pomaganju najpotrebitijima kroz pomoć u hrani, higijenskim i ostalim potrepštinama, pružanju mjera socijalne skrbi i osiguranju stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Na sastanku se razgovaralo o statusu katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i o njihovu djelovanju, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Razmotren je tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a.

Biskupima su predstavljene planirane izmjene Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom, što je ocijenjeno kao važan iskorak, osobito u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva. Pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik HBK, splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Uz njih bili su požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK, vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana