Kultura
JAGODA CVETIČANIN

Bila je promotorica makedonskog jezika i identiteta
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Dana 27. studenoga 2022. godine iznenada, nakon kraće borbe s posljedicama operacije srca u osječkom Kliničkom bolničkom centru, u 74. godini zauvijek nas je napustila prof. Jagoda Cvetičanin, rođena Treneska.

Jagoda je bila neumorna, svestrana, vesela, uvijek raspoložena za pjesmu i druženje. Vizionarski, pokrenula je brojne aktivnosti MKD-a “Braća Miladinovci”, poput pjesničkih povezivanja Osijeka sa Struškim večerima poezije - nagradom “Braća Miladinovci”, ali i druge događaje iz područja više ili klasične umjetnosti. Ona je isticala da “umjetnost, kao i tradicija, njeguje i jezik i kulturu” te da je povezivanje klasične glazbe s folklorom, poezije s učenjem jezika važno i za identitet makedonske manjine u Hrvatskoj i za snažnije povezivanje naših dviju domovina.

Rođena je u Skopju 25. ožujka 1948. Diplomirala je klavir 1972. na Fakultetu za glazbene umjetnosti u Skopju, u klasi prof. Vladimira Krpana iz Zagreba. Svoj radni vijek provela je kao profesorica klavira, najprije u rodnome gradu (1972. - 1988.), a od 1989. u Osijeku, gdje je predavala na Pedagoškom i Filozofskom fakultetu, te od 2003. godine do mirovine na osječkoj Umjetničkoj akademiji.

Jagoda je bila neumorna promotorica makedonskog jezika i identiteta u Hrvatskoj. Godine 1994. bila je jedan od osnivača i prva potpredsjednica, a potom i predsjednica MKD-a “Braća Miladinovci” u dva mandata (2004. - 2012.). Bila je potpredsjednica ZMRH-a (2008. - 2012.) i članica Redakcijskog odbora glasila “Makedonski glas” (2006. - 2012.). Kao predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka u dva mandata (2015. - 2023.) inicirala je obilježavanje Dana nacionalnih manjina, 9. svibnja, a 2008. pokrenula je i nastavu makedonskog jezika u OŠ Vijenac. U društvu je vodila pjevačku sekciju “Vardarki”. Sa svojim “Vardarkama” neumorno je vježbala, putovala i nastupala diljem Lijepe Naše. Godine 2015. napisala je knjigu “Makedonske boje u slavonskoj ravnici”.

Bila je supruga opernog pjevača Slobodana Cvetičanina, i majka violinista Kirila Naumova i glazbene teoretičarke Denice Velkovske. Draga Jagoda, nedostaješ! Neka ti je mirno glazbeno more nebesko!

Tvoj MKD “Braća Miladinovci” Osijek

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

CENTAR ZA KULTURU ĐAKOVO

Čarobna jazz-večer uz kvartet

HVALJENA TALIJANSKA PIJANISTICA I PJEVAČICA

Tandoi prvi putu Hrvatskoj

DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana